1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Gay-kuninkaallisille Anttilan kuvasto ja T.A.T.U. tarjosivat ahaa-elämyksen

Pride-viikolla kruunatut sateenkaariväen kuninkaalliset, Mr. ja Miss Gay Finland, aikovat tehdä vaikuttamistyötä syrjäseutujen homonuorten ja homojen adoptio-oikeuden eteen.

Tämän vuoden Gay Finland -voittajat Helmi-Maaria Jokinen ja Marko Fali takoisivat uusiksi muun muassa translain ja ihmisten urautuneet ajatukset. Kuva: Juhani Kenttämaa / Yle

– Kyllä tässä on huomannut, että missin työ on rankkaa, eikä lepoa ole, nauraa vastakruunattu Mr. Gay Finland Marko Fali Yle Helsingin haastattelussa.

Fali ja Helmi-Maaria Jokinen kruunattiin tällä viikolla DTM-yökerhossa järjestetyissä missimittelöissä vuoden Mr. ja Miss Gay Finlandiksi. Voiton jälkeen yöunet ovat jääneet lyhyiksi.

Kumpikaan ei pidä itseään tyypillisenä missikisojen osallistujana, eikä siitä Gay Finland -kisassa olekaan kysymys.

– Tää on tällainen erilaisuuden ja moninaisuuden juhlistamiskilpailu, juhlitaan nimenomaan sitä, kuinka erilaisia esimerkiksi gay-naiset on. Se innosti mua lähtemään mukaan, Jokinen kertoo.

Fali harkitsi kisoihin osallistumista pari vuotta, kunnes viime vuoden lopulla tunsi olevansa henkisesti ja fyysisesti valmis.

– Tuli ajatus, että haluan todella ottaa kantaa ihmisoikeuksiin ja homojen oikeuksiin.

Syrjäkylien nuorten ja sateenkaariperheiden tueksi

Sekä Falilla että Jokisella onkin selkeät ajatukset siitä, mihin he aikovat vaikutusvaltaansa ja näkyvyyttään missivuonna käyttää.

Sateenkaarinuorille suunnatun Sinuiksi -nettipalvelun vapaaehtoisena toimiva Jokinen haluaisi kurottaa kätensä syrjäseutujen nuorten avuksi.

– On todella raastavaa kuunnella, kuinka yksinäisiä ihmisiä sieltä (chatistä) löytyy. Se oikein korostuu, miten erilaiselta ihmisestä tuntuu, kun kaikki yhteisöllinen toiminta on tosi kaukana.

Jokisen mukaan Setalla on virkeää nuorisotoimintaa monissa "vähänkään suuremmissa" kaupungeissa. Silti moni homonuori varttuu ympäristössä, jossa lähin vertaistuki on satojen kilometrien päässä.

Ryhmiin ei välttämättä voi matkustaa nuoren iän vuoksi, tai siksi että reissu paljastaisi seksuaalisen suuntautumisen omille vanhemmille.

– Se pelottaa todella paljon. Voin sanoa, että ihan joka kerta, kun jutellaan nuorten kanssa ryhmässä, nousee esillä tavalla tai toisella se, että miten teidän vanhemmat on suhtautunut, miten te ootte kertonut, tai onko teillä antaa jotain vinkkejä, ja mistä voin saada tukea tähän asiaan.

Fali nimeää sydämenasiakseen sateenkaariperheiden elämän. Hän nostaa esiin esimerkiksi homomiesten lapsihaaveet.

– Pitkään ajattelin, että haluan biologisen lapsen, mutta nyt kun olen parin vuoden ajan saanut tutustua puolison lapsiin, paljon tärkeämmäksi on tullut se, että saa adoptoida lapsen.

Pride kuuluu kaikille

Omaan seksuaalisuuteensa Fali havahtui teini-iässä.

– Kävi klassisesti. Selasin Anttilan kuvastoa ja huomasin, että miehet kiinnostavat enemmän kuin naiset. Pitkän aikaa ajattelin, että varmaan alan kiinnostua enemmän niistä naisista, kun se oli normi, joka määriteltiin. Sitten tajusin että ei se ehkä menekään niin, että kyllä ne miehet vei voiton!

Jokinen kertoo, että tietoisuus omasta seksuaalisuudesta oli tietyllä tavalla aina läsnä. Venäläisen tyttöduon T.A.T.U:n musiikkivideo All The Things She Said tarjosi silti ahaa-elämyksen.

– Mä muistan kun se tuli telkkarista. Se auttoi mua ymmärtämään, mistä on kyse, Jokinen kuvailee.

Miss ja Mr. Gay Finland ovat itseoikeutettu osa viikonlopun Pride-kulkuetta. He taittavat matkan muiden Gay Finland -finalistien kanssa rekan lavalla juhlien.

Pride ei ole vain "homojuhla", kaksikko korostaa.

– Ihmisillä on usein virhekäsityksiä, että halutaan vaan näyttää ylpeyttä. Pride-liikehän on lähtöisin siitä, että meillä on oikeus olla olemassa ja näkyä ja elää sillä tavalla, että meitä ei syrjitä, Miss Gay Finland Jokinen kertoo.

– Tarkoitus ei ole vain tuoda homoutta esille, vaan se on yhdenvertaisuutta. Musta pride kuuluu kaikille. Me ollaan kaikki ihmisiä, kaikki rakastetaan ja halutaan olla onnellisia, täydentää Mr. Gay Finland Fali.

Kuuntele Gay Finland -voittajien koko haastattelu täältä.