1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansanedustajat yllätettiin taas – tieto puolustussopimuksesta Britannian kanssa luettiin aamun lehdestä

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) sai vasta perjantaina iltapäivällä käsiinsä ensimmäisen muistion Suomen ja Britannian välille solmittavasta puolustusyhteistyösopimuksesta. Sopimuksesta kertoi perjantaiaamuna Lännen Media.

Antti Kaikkonen eduskunnan täysistunnossa perjantaina. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet yllättyivät perjantaina Lännen Medianuutisesta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Suomen ja Britannian puolustushallinnot ovat viime vuodesta lähtien neuvotelleet kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta.

Ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta eivät ole käsitelleet tällaista asiaa, mutta lehtiä kannattaa lukea.

Antti Kaikkonen

Maiden puolustusministereiden on määrä allekirjoittaa asiakirja pian.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) oudoksuu sitä, ettei eduskunnan valiokunnille ollut kerrottu asiasta.

– Ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta eivät ole käsitelleet tällaista asiaa, mutta lehtiä kannattaa lukea, Kaikkonen totesi huvittuneena.

Viimeksi tiedonkulkua valiokuntiin ihmeteltiin talvella, kun osa valiokuntien jäsenistä sai mediasta tiedon amerikkalaisten sotilaiden tulevista taisteluharjoituksista Suomessa.

– No, eihän se ihan oikein mennyt. Meille on tänään toimitettu valiokuntiin pieni muistio asiasta, Kaikkonen sanoi tämänkertaisesta tietokatkoksesta.

Kaikkosen mukaan puolustusyhteistyösopimus Britannian kanssa käsitellään valiokunnissa tarkemmin syksyllä. Suomella on Kaikkosen mukaan samantapaiset sopimukset Viron ja Puolan kanssa.

– Mitään tiivistä puolustusliittoa tässä ei ole kahdenvälisesti suunnitteilla, vaan teknisluonteisempi yhteistyöjulistus, Kaikkonen sanoi.

Kari: Tiedottamisessa tapahtunut virhe

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) vaatii selkeää parannusta tiedonsaantiin. Karin mukaan tiedottamisessa on tapahtunut virhe myös puolustusvaliokunnan näkökulmasta.

Näin ei voi jatkua.

Mika Kari

– Näin ei voi jatkua, Kari sanoo medialle lähettämässään tiedotteessa.

Kari huomauttaa, että Suomen ja Britannian puolustusyhteistyösopimusta ei ole käsitelty myöskään puolustusvaliokunnassa. Myös Kari kertoo valiokuntien jäsenten lukeneen asiasta lehdistä.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa aivan keskeisten asiakirjojen tai esimerkiksi sotaharjoitusten valmistelussa ei kerta kaikkiaan voida toimia niin, että asiat tulevat kansanedustajien tietoon vasta aivan viime hetkillä, Kari kirjoittaa tiedotteessaan.