Jääkiekkolegenda avasi ovensa orkesterille: "Urheilu pitäisi viedä lähemmäs kulttuuria"

Jääkiekko ja korkeakulttuuri yhdistyvät Alpo Suhosen kotona tänä viikonloppuna kun Forssassa järjestetään nykysäveltäjä Kalevi Ahon musiikkia juhlistava kamarimusiikkifestivaali. Akustiikka ei ole paras mahdollinen, mutta historiallisessa arvokkaassa miljöössä tunnelma on tärkein.

kulttuuri
Alpo Suhosen kotitalo Forssassa.
Ville Välimäki / Yle

Jääkiekkolegenda Alpo Suhosen olohuoneeseen – isoon saliin, jossa huonekorkeus on lähellä kolmea metriä – on levitetty tuoleja riveihin. Suhoselle saapuu perjantai-iltana noin 120 maksavaa vierasta, klassisen musiikin ystävää.

Musica Kalevi Aho –kamarimusiikkifestivaali järjestetään Forssassa kiekkolegenda Alpo Suhosen kotona. Uusi, kaksipäiväinen tapahtuma tuo viisihenkisen orkesterin keskelle Suhosen salia. Ahon musiikkia kuullaan jääkiekkomiehen keräämän taiteen keskellä.

Vuosikymmeniä kulttuuria harrastanut jääkiekkovalmentaja pitää urheilun ja kulttuurin välistä erottelua keinotekoisena. Urheilulle ja kulttuurille ei tarvitsisi tehdä kahtiajakoa, eivätkä ne sulje toisiaan pois.

Se, että talouselämä ja kaupallisuus on ottanut suuren osan urheilusta, ei välttämättä ole kovin hyvä urheilun tulevaisuuden kannalta.

Alpo Suhonen

– Urheilu on ehdottomasti osa kulttuuria ja painottaisin, että urheilu pitäisi viedä lähemmäksi kulttuuria. Se, että talouselämä ja kaupallisuus on ottanut suuren osan urheilusta, ei välttämättä ole kovin hyvä urheilun tulevaisuuden kannalta.

Wienissä valmentava Suhonen muistuttaa, että kulttuurin lähtökohta on ihminen.

– Lasten urheilu, terveysurheilu, massakulttuuri, kilpaurheilu... Kulttuurin peruslähtökohta on ihminen ja ihmisen elämä. Siinä mielessä urheilun, varsinkin kun se koskettaa nuoria ihmisiä, raaka kaupallistaminen hämärtää hivenen tätä urheilun syvintä olemusta, joka on nuori ihminen.

Festivaalilla on esillä myös Suhosen vuosikymmenten aikana kerätty nykytaiteen kokoelma.

Alpo Suhosen kotitalo Forssassa.
Ville Välimäki / Yle

Erilainen ympäristö tuo lisäarvoa soittimille

Yhden Suomen tunnetuimman nykysäveltäjän, Kalevi Ahon, nimikkofestivaali alkaa perjantaina hänen synnyinseudullaan Forssassa. Aho itse kehuu Suhosen salia konserttiareenana.

Akustiikka ei ole paras mahdollinen, mutta taiteen peittämät seinät luovat musiikillekin tunnelmaa.

– Se on valtava lisäarvo soittimille, ettei ympäristö ole mikä tahansa steriili ympäristö, Aho sanoo.