Nollasta Ollieen – näin sujuvat rullalautailun alkeet

Rullalautailu kiinnostaa yhä useampaa aikuista, ja lautailijoita näkyy entistä enemmän myös pääkaduilla eikä vain skeittipuistoissa. Harrastajien mukaan hienointa on nähdä, kuinka lyhyessä ajassa voi oppia uusia taitoja.

Kotimaa
Uutisvideot: Skeittauksen ABC
Uutisvideot: Skeittauksen ABC

Liikemiehet kulkevat töihin perinteisellä rullalaudalla, nuoret naiset liikkuvat pitkänmallisella longboard-laudalla ja lapset lautailevat kaduilla pienellä muovisella penny boardilla. Rullalautailijat vakuuttavat, että skeittaus ei ole vain rämäpäisten poikien harrastus.

Sipoolainen Petrus Marttila ajelee Skeittipakullaan ympäri maata ja opettaa rullalautailua alkaen siitä, kuinka skeittilaudalle astutaan, ja vähitellen jatkaen ohjeistusta käännöksiin ja hyppytemppuihin. Oppilaina on sekä lapsia että aikuisia.

– Hienointa on nähdä se, kun ihmiset yllättyvät, että tämä ei olekaan vaikeaa vaan tämän voi oppia.

Marttilan mukaan ensiksi skeittaukseen vaaditaan rohkeutta siihen, että pääsee laudan päälle. Sitten harjoitellaan pysymään laudalla ja hiljalleen opetellaan ottamaan vauhtia ja pysähtymään.

– Ei kannata kiirehtiä ja lähteä heti kovalla vauhdilla eteenpäin. Baby steps, Marttila opastaa.

Kun vauhti ja käännökset alkavat sujua, voidaan alkaa harjoitella skeittauksen perushyppyä Ollieta. Videolla nähdään, kuinka lautailijat ottavat vauhtia, ja kuinka heidän ensimmäiset Ollie-hyppynsä sujuvat.

Pelotti ja opetti

Ensimmäistä kertaa rullalautailua kokeillut tamperelainen Eero Auvinen myönsi, että harjoittelu jännitti ja pelotti.

– Sitä tietää, että jos näillä vuosilla kaatuu, se sitten sattuu. Onneksi en kuitenkaan kaatunut pahasti.

Helsinkiläinen Terhi Mikkonen puolestaan oli aiemmin lautaillut longboardilla, mutta skeittilautaharrastus oli hänelle uutta.

– Oli todella hauskaa. Jo parissa tunnissa ehti oppia paljon.

Mikkosen mukaan vaikeinta oli taaksepäin kulkeminen, sillä sitä hän ei ole muilla laudoilla tehnyt. Auviselle yksi asia oli ylivoimaisesti haastavin.

– Ollie, Auvinen kuittasi mutta sanoi kokeilevansa skeittausta toistekin – joskus muilta salaa.