Brexit-päätös oli shokki britanniansuomalaisille – "Taloudellinen itsemurha vain vihan takia"

Britanniansuomalaiset ovat sulatelleet EU-eropäätöstä viikon ajan. Yle haastatteli ryhmää suomalaisia ennen historiallista kansanäänestystä. Päätöksen jälkeen moni heistä pitää yllä toivoa eropäätöksen peruuntumisesta tai ainakin vapaan liikkuvuuden jatkumisesta.

Ulkomaat
Lauri Piipponen
Lauri Piipponen on ammatiltaan kirjanpitäjä.Pasi Myöhänen / Yle

Lauri Piipponen:

Ennen äänestystä: "Näyttää siltä, että Brexit tulee"
Nyt: "Englanti on sulkeutunut, pahalta tuntuu"

Lauri Piipponen oli varautunut pahimpaan. Britannian eropäätös oli silti järkytys 16 vuotta maassa asuneelle.

– Heräsin neljältä yöllä sattumalta ja näin tuloksen puhelimesta. Sen jälkeen uni ei tullut silmään ja seuraavat pari tuntia kuluivat Facebookissa kommentoidessa.

Piipponen kertoi ennen äänestystä, että hän oli jo laittanut vireille hakemuksen kaksoiskansalaisuuden saamiseksi varmuuden vuoksi. Nyt hän on vienyt asiaa eteenpäin.

– Yritin ruokatunnilla varata aikaa kansalaisuustestiä varten. Moni taitaa olla samalla asialla, sillä nettisivut eivät toimineet. Brittiystäväni, joilla on irlantilaisia sukujuuria, ovat hakeneet Irlannin passia, ettei ovi Eurooppaan sulkeutuisi.

Britannian erokampanjan johtohahmot ovat pyörtäneet lupauksiaan kansanäänestyspäätöksen jälkeen. EU-jäsenyysmaksuista säästyvän rahan ohjaaminen julkiseen terveydenhuoltoon ei ollutkaan lupaus vaan "mahdollisuus". Vapaan liikkuvuuden rajoittaminen esiteltiin läpihuutojuttuna, mutta se on äärimmäisen vaikeaa, jos Britannia haluaa pysyä eurooppalaisilla sisämarkkinoilla.

– Britit huomaavat puolen vuoden sisään, että heille on valehdeltu EU-eron merkityksistä. Silloin jäsenyyden kannatus nousee jälleen. En usko, että kukaan konservatiivipoliitikko haluaa laukaista virallista eroprosessia. Toivon, että päätökselle voidaan vielä tehdä jotain.

Satu Wilson:

Ennen äänestystä: "Erokampanjoijien väitteet ovat populistisia"
Nyt: "Paikalliset ovat häpeissään päätöksestä"

Satu Wilson
Satu Wilson työskentelee Britannian julkisessa terveydenhuollossa NHS:ssä.Yle

Satu Wilson asuu Lontoossa, jossa valtaosa asukkaista äänesti EU-jäsenyyden puolesta. Hän on huomannut kaupunkilaisten häpeilevän Britannian eropäätöstä.

– Monet vanhemmat ovat pahoitelleet asiaa, kun olen vienyt lapsia kouluun aamuisin. He sanovat, että nyt tehdään yhdessä jotakin. Mutta tämä on Lontoossa, pääkaupungin ulkopuolella erosta on oltu iloisia.

Britanniassa on kerrottu viharikosten määrän kasvusta. Viikon sisällä poliisin sivustolle on ilmoitettu viisi kertaa enemmän tapauksia kuin normaalisti.

– En ole kokenut tällaista itse. Olen kuitenkin lukenut suomalaisten keskusteluryhmässä tapauksista, että on huudeltu tai sanottu jotain. Kouluissa on tiukennettu huuteluihin puuttumista. Opettajaystäväni kertoi, että lapset ovat kehottaneet koulutovereitaan palaamaan kotimaahansa.

Satu Wilson kertoi ennen äänestystä, että kaksoiskansalaisuutta täytyisi harkita, jos maa päättää erota. Nyt hän on ryhtynyt tuumasta toimeen.

– Ryhdyn valmistautumaan siihen pikkuhiljaa. Haen kesälomalla Suomessa uuden henkilökortin ja laitan kansalaisuuden anomisen käyntiin.

Jani Pensola:

Ennen äänestystä: "Tehtaita ei avata, vaikka Brexit tulee"
Nyt: "Globalisoituvan maailman vastustus oli äänestyksen ytimessä"

-
Kontrabasisti Jani Pensola soittaa Lontoon sinfoniaorkesterissa.Yle

Jani Pensola arvioi ennen kansanäänestystä, että EU-vastaisuudessa oli kyse globalisaation vuoksi kärsineen kansanryhmän protestista. Sama analyysi pätee äänestyksen jälkeenkin.

– Ikävintä on se, että eropäätöksen tuomat taloushaitat iskevät lopulta vähäosaisiin pahiten. Tämä oli protestiäänestys, jossa oli paljolti kyse oman kansallisen identiteetin vahvistamisesta globaalissa maailmassa.

Pensola toivoo, että eropäätös ei ole lopullinen. EU-eron toteutumisen seuraukset voisivat olla Britannialle kohtalokkaat.

– Ilmassa on monta kysymysmerkkiä. Löytyykö konservatiivipuolueesta joku, joka laukaisee virallisen eroprosessin? Sinä päivänä monikansalliset yritykset lähtevät maasta. Samalla alkaa lähtölaskenta Britannian hajoamiseksi, sillä Skotlanti haluaa pysyä EU:ssa.

Pensola myöntää asuvansa lontoolaisessa kuplassa. Hän ei tunne ketään eroa ajanutta, mutta on nähnyt, kuinka jakautunut maa on.

– Katsoin tiistaina EM-jalkapalloa Lontoossa kahden eri brittiperheen kanssa. Molemmat toivoivat Englannin häviävän Islannille äänestystuloksen vuoksi. Työmatkalla Wiltshiressä näin avointa juhlintaa, Britannian liput liehuivat.

Pensola kuvailee, että Brexitin myötä mahdottomilta tuntuvista asioista on tullut mahdollisia. Aiemmin hän ei uskonut eropäätöksen vaikuttavan omiin töihinsä, nyt tämäkin tuntuu mahdolliselta.

– Olen Lontoon sinfoniaorkesterin jäsen. Jos orkesteria sponsoroivat kansainväliset yritykset vähentävät toimintaansa täällä, ne eivät enää välttämättä halua tukea meitä.

Mika Boström:

Ennen äänestystä: "Britannia ei ammu itseään päähän"
Nyt: "Taloudellinen itsemurha vain vihan takia"

-
Mika Boström on vedonlyöntiyhtiön IT-johtaja.Yle

Mika Boström ei uskonut, että Britannian kansa tekisi itselleen taloudellista hallaa EU:sta eroamalla. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto ja Englannin pankin johtaja varoittivat, että ero tuo maalle vakavia talousongelmia. Boström sai kokea, että talousvaroittelut eivät tepsineet.

– Päätös tuntuu hullulta. Ymmärrän, että tämä oli protesti, mutta miksi tehdä taloudellinen itsemurha vain siksi, että on vihainen? Asiaa ei auta se, että kampanja oli äärimmäisen ruma ja lähes muukalaisvainoinen.

Britanniassa EU-eron kannatus oli korkeaa erityisesti kurjistuneilla paikkakunnilla.

– Kun ei nähdä, miten asiat voisivat parantua, niin nähdään kai, että mikä tahansa muutos olisi hyväksi. Lontoossa kurjistumista ei näe. En osaa sanoa, mistä ratkaisut löytyvät. Ainakin asuntotilannetta pitäisi parantaa kunnallisia vuokrataloja lisäämällä.

Britannian pääministeri David Cameron on ilmoittanut erostaan. Tulevan pääministerin tehtäväksi tulee Britannian EU-suhteiden neuvottelu. Yksi vaihtoehdoista on Norjan malli, jossa EU-säädöksiä noudatetaan ja vapaa liikkuvuuskin sallitaan sisämarkkinoille pääsemiseksi.

– Norjan näköinen malli näyttää todennäköisimmältä. Mutta mitä tapahtuu, jos vapaa liikkuvuus säilyy Norjan tapaan? Osa eron puolesta äänestäneistä luuli, että maahanmuuton tasoon tulee suuri muutos. Siitä tulisi sisällissota.

Poliittisesta ja taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta Boström aikoo pitää päänsä kylmänä ja asuinpaikan Britanniassa.

– En halua sortua hätäilyyn. Nopeita muutoksia ei ole tulossa. Perheen muuttaminen toiseen maahan olisi iso urakka.