1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pariisi kielsi yli 20 vuotta vanhat autot kaduiltaan – video

Kiellon taustalla ovat ilmansaasteet ja sitä uhmaavat kuljettajat saavat tulevaisuudessa sakot. Kriitikoiden mukaan kielto haittaa eniten köyhimpiä ihmisiä ja autojärjestö aikoo nostaa kiellon tiimoilta oikeusjutun.

Ulkomaat
Uutisvideot: Pariisi kielsi vanhat autot kaduiltaan
Uutisvideot: Pariisi kielsi vanhat autot kaduiltaan

Pariisin kaupunki on kieltänyt perjantaista lähtien kaduiltaan kaikki ennen vuoden 1997 alkua rekisteröidyt autot.

Kielto on voimassa maanantaista perjantaihin aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Se koskee kaikkia autoja paitsi sähköautoja.

Autoilijat, jotka uhmaavat kieltoa, saavat 35 euron suuruiset sakot. Ensi vuonna sakkosumma voi nousta jopa 68 euroon. Kiellon ensimmäisenä päivänä poliisi ei vielä sakottanut kiellettyjen autojen kuljettajia, mutta neuvoi näitä uudesta säännöksestä. Sakkojen määrääminen aloitetaan lokakuun alusta.

Viranomaiset sanovat, että kieltoa aiotaan laajentaa vähitellen, jotta vuoteen 2020 mennessä Pariisissa käytettäisiin säännöllisesti vain uusimmat päästövaatimukset täyttäviä autoja. Yli kymmenen vuotta vanhojen autojen arvioidaan tuottavan puolet kaikista ilmansaasteista.

Pariisin pormestarin Anne Hidalgon mukaan kielto saattaisi laajeta koskemaan kaikkia yli yhdeksän vuotta vanhoja polttomoottoriautoja vuoteen 2020 mennessä.

Kriitikoiden mukaan kielto haittaa eniten köyhimpiä

Pormestari Hidalgon mukaan kiellon syynä on pyrkimys hillitä ilmansaasteita. Kriitikot kuitenkin sanovat, että kielto osuu pahiten köyhimpiin ihmisiin ja romahduttaa vanhojen autojen jälleenmyyntiarvon. Joidenkin mielestä on myös typerää kieltää autot vain tietyn aikarajan perusteella, jos kunnollisia päästömittauksia ei tehdä.

Autojärjestö 40 miljoonaa kuljettajaa sanoo, että kielto koskee jopa puolta miljoonaa autoilijaa Pariisissa ja sen ympäristössä. Järjestö aikoo vaatia oikeudessa korvauksia kiellettyjen autojen arvon putoamisesta.

Perjantaina kymmenet vanhojen autojen omistajat kokoontuivat osoittamaan mieltään kieltoa vastaan Pariisin keskustaan Place de la Concordelle.

Rajoituksia suunnitteilla muuallakin

Marc Martin käyttää vanhaa pakettiautoaan toimittaessaan yrityksensä tuotteita asiakkaille ympäri Pariisia. Hän sanoi aikovansa uhmata kieltoa niin kauan kuin mahdollista.

– Ajan 50 kilometriä viikossa, eikä minulla ole mahdollisuutta hankkia uutta autoa. Siispä jatkan sen käyttämistä ja saan sakot joka viikko. Ja jos homma menee liian pitkälle, joudun sulkemaan yritykseni ja ihmiset menettävät työnsä. Ei ole paljon sanottavaa, tämä laki on säälittävä, Martin sanoi.

Ranskan terveysviranomaisten mukaan ilmansaasteet aiheuttavat Ranskassa vuosittain 48 000 ihmisen kuoleman. Euroopassa ilmansaasteisiin kuolee terveysviranomaisten mukaan noin 400 000 ihmistä vuosittain ja koko maailmassa noin 3,7 miljoonaa.

Myös monissa muissa Euroopan kaupungeissa on kokeiltu ilmansaasteisiin vedoten erilaisia rajoituksia vanhempia autoja kohtaan. Norjassa pohditaan mahdollisuutta kieltää kaikki polttomoottoriautot vuodesta 2025 lähtien.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi