Nuoret kainuulaiset pakohuone-yrittäjät kisaavat EM-pokaalista – "Emme tiedä mitä odottaa"

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden perustama yritys, pakohuonepeli The Great Escape, lähti kevään aikana rullaamaan niin hyvin, että poppoo nappasi nuorten yrittäjien suomenmestaruuden. Nyt edessä on EM-kilpailut Romanian Bukarestissa.

Kuva: The Great Escape

Kun kajaanilaiset toisilleen tuntemattomat opiskelijat ryhtyivät alkuvuonna suunnittelemaan yritystä, he eivät tienneet mitä odottaa – muuta kuin opintopisteitä. Neljän opiskelijan käsissä syntyi pakohuoneyritys, joka otti vastaan ensimmäiset asiakkaansa maaliskuussa.

Aiemmin keväällä porukka voitti The Great Escape -pakohuoneellaan Nuori Yrittäjyys -verkoston järjestämän suomenmestaruuskilpailun, jossa oli mukana 25 korkeakouluyritystä Suomessa. Nyt edessä ovat euroopanmestaruuskilpailut, jotka järjestetään Romanian Bukarestissa 6.–7. heinäkuuta.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on ollut mukana ensimmäistä kertaa. Matkailun ensimmäisen vuoden opiskelija Olli Kähkönen odottaa kilpailuja uteliaana.

– Tämä on tuntunut tosi mahtavalta, mutta emme tiedä mitä odottaa. Vastustajista ei tiedä mitään, joten lähdetään soitellen sotaan.

"Mielettömän kiva kokemus"

Kokemus on ensimmäinen laatuaan myös Kajaanin ammattikorkeakoululle. Liiketoiminta- ja innovaatio-osaamisalueiden lehtori, porukkaa ohjannut Anne Määttä on riemastunut.

– Ihan huikea fiilis, täytyy sanoa. Viime syksynä ei osannut arvata, mitä kaikkea tässä tapahtuu. Tämä on opettanut on minullekin kokoajan. Mielettömän kiva kokemus, Määttä hehkuttaa.

Sitten kun oltiin viikko pyöritetty, huomattiin miten se oikeasti toimii.

Olli Kähkönen

Miten yrittäjyydestä sitten kilpaillaan – määritteleekö viivan alle jäävä summa voittajan? Määttä arvelee, että kokonaisuus ratkaisee.

– Uskoisin, että siellä katsotaan tiimiä: miten hyvin tiimi on hitsautunut yhteen ja miten hyvin he tukevat toisiaan. Plus, että mitä on nyt saatu aikaan, kun harjoitusvuosi alkaa olla ohi. Eli että ei ole pelkkiä suunnitelmia, vaan on tehty oikeasti jotakin.

Myös esiintymistaidot ovat valokeilassa, sillä nuoret yrittäjät pitävät kahdet pitchaus- eli markkinointipuheet, joiden tarkoitus on vakuuttaa tuomarit. Myös messuosaston näyttävyys ja houkuttelevuus punnitaan.

Pakohuoneen matka on opettanut

The Great Escape -pakohuonetta on nyt pyöritetty reilut kolme kuukautta. Alunperin matkailun, kansainvälisen bisneksen ja liiketalouden opiskelijoiden keksimä yritys on ollut opintoihin kuuluva harjoitusyritys, mutta pakohuoneessa vieraileva tuskin arvaa sitä.

Olli Kähkönen opiskelee Kajaanin ammattikorkeakoulussa matkailua ensimmäistä vuotta. Kuva: Elli Tervo / Yle

Talvella ensimmäisten asiakkaiden vastaanottaminen tuntui kutkuttavalta, Kähkönen muistelee.

– Olihan se jännittävää, kun ei osannut odottaa, että miten homma lähtee käyntiin, ja miten asiakkaat ottavat vastaan. Sitten kun oltiin viikko pyöritetty, huomattiin miten se oikeasti toimii.

Yrityksen hoitaminen on ollut ensimmäisen vuoden matkailun opiskelijalle todella opettavaista.

– Olen oppinut yhteistyötaitoja. Yhteistyötekijät ovat olleet mukana tosi paljon, ja Kajaanin eri yrittäjät sekä ammattikorkeakoulu ovat tukeneet tosi paljon, Kähkönen sanoo.

Opiskelijoiden opintopisteet ovat pian plakkarissa, mutta pakohuone jatkaa Kajaanin keskustassa myös jatkossa. Yrittäjät aikovat liittyä ammattikorkeakoulun alla toimivaan osuuskuntaan ja perustaa oman aputoiminimen.