Terrafame ostaa Talvivaaran omaisuuden – pörssiyhtiöstä jäljellä vain kuori

Kalkkilaitoksen ja muun omaisuuden siirtyminen valtionyhtiö Terrafamen haltuun voi helpottaa uusien sijoittajien etsintää. Talvivaaran kaivoksen kohtalo sinetöityy lähikuukausina.

talous
Talvivaaran kaivoksen liput liehuivat heinäkuussa 2014 Sotkamossa.
Jarno Kuusinen / AOP

Talvivaaran nikkelikaivosta pyörittävä valtionyhtiö Terrafame ostaa Talvivaara Oyj:ltä kaiken yhtiön hallussa olevan keskeisen omaisuuden.

Yhtiöt tiedottivat asiasta perjantaina alkuillasta.

Terrafame omistukseen siirtyvät kaivosalueella sijaitseva kalkkilaitos, laboratorio sekä kaivokseen liittyvän geologisen datan omistusoikeus.

Lisäksi yhtiöt ovat sopineet, että Terrafame voi halutessaan palkata Talvivaara Oyj:n avainhenkilöitä palvelukseensa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pörssiyhtiö Talvivaarasta on jäljellä enää vain tyhjä kuori. Yhtiön osakkeilla ei käydä enää kauppaa pörssissä, eikä sillä ole hallussaan merkittäviä omaisuuseriä.

Kaivostoimintaa Sotkamossa harjoittanut Talvivaaran Sotkamo Oy ajautui konkurssiin marraskuussa 2014.

– Kyllä tämä ilman muuta on tärkeä etappi tässä pyrkimyksessä tiedä kaivosta eteenpäin. Erinäistä syystä johtuen muutamat kaivostoimintaan liittyvät omaisuuserät ja oikeudet ovat olleet Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n hallinnassa. Nyt tällä järjestelyllä ne ovat saatu Terrafamen hallintaan, mikä selkiyttää kaivoksen tilannetta kokonaisuudessaan, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen Ylelle.

Rahoitusneuvotteluihin vauhtia?

Juha Sipilän (Kesk.) hallitus päätti toukokuussa, että se valmistautuu Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen.

Käytännössä toimintaa harjoittavalle yhtiölle annettiin aikaa loppusyksyyn saakka löytää uusi sijoittajia kaivostoimintaa pyörittämään.

Kaivoksen toiminnasta vastaavan Terrafamen kannalta keskeisten omaisuuserien haltuun saaminen selkiyttää rahoitusneuvotteluiden käymistä. Terrafame osti jo aiemmin kaivostoimintaa harjoittaneelta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä liiketoiminnan ja omaisuuserät.

– Kun kaikki kaivostoimintoon liittyvät omaisuuserät, oikeudet ja avainhenkilöt ovat Terrafamen omistuksessa tai palkkalistoilla niin tilanne on selkeämpi ja yksinkertaisempi. Asia on helpompi selittää kiinnostuneille sijoittajille ja tilanteeseen liittyy vähemmän epävarmuuksia, toimitusjohtaja Hietanen sanoo.

Kauppa vaatii vielä Talvivaaran yhtiökokouksen hyväksynnän. Yhtiökokous aiotaan pitää viimeistään 18. elokuuta mennessä.