1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Putin Kultarannassa: Suostumme Niinistön ehdotukseen pimeiden lentojen lopettamisesta Itämerellä

Vladimir Putin on vieraillut Suomessa ja keskustellut presidentti Sauli Niinistön kanssa Kultarannassa. Presidentit puhuivat lehdistölle myös Ukrainan rauhansopimuksesta ja talouspakotteista.

Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Kultarannassa perjantaina. Kuva: Mauri Ratilainen / Compic / AOP

Suomen ja Venäjän presidentit ovat keskustelleet perjantaina Kultarannassa. Yle seurasi vierailua hetki hetkeltä.

Presidentti Niinistö puhui lehdistötilaisuudessa pienistä askelista, joiden avulla luottamusta voisi parantaa.

Hän viittaisi sekä Ukrainan tilanteeseen että Itämereen.

– Ukrainan tulitauon pitämiseksi on nyt varsin perusteltuja ja todellisia pyrkimyksiä. Siitä voitaisiin käydä askel kerrallaan eteenpäin.

Itämeren alueella luottamus vähentäisi Niinistön mukaan keskinäistä pelkoa.

– Olemme hyvin tietoisia, että Baltian maissa tunnetaan pelkoa Venäjää kohtaan. Toisaalta Venäjällä tunnetaan Nato suurena uhkana. Jottei tällainen kierre jatkuisi. Avainsanaksi muodostuu luottamus.

Niinistön mielestä eräs askel olisi, että lentäjät ottaisivat Itämerellä käyttöön transponderit eli lähettimet, joilla lentoja voi seurata maasta käsin.

Putin suostui Niinistön ehdotukseen lentokoneiden lähettimistä

Myös Putin puhui luottamuksen kasvattamisesta Itämeren alueella. Hän kuitenkin sanoi, että venäläisten koneiden lisäksi kaikkien Nato-maiden koneet lentävät ilman transpondereita.

– Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen. Annan toimeksiannon, että tämä asia nostetaan Naton ja Venäjän välisen kokouksen asialistalle, Putin sanoi.

Putinin mukaan kokous on tarkoitus pitää Brysselissä Naton Varsovan-kokouksen jälkeen.

Hän puhui tiedotustilaisuudessa myös Suomen ja Venäjän taloussuhteista. Venäjällä toimii noin 7 000 suomalaisyritystä. Hän mainitsi Fortumin ja Helsingin satamassa toimivan venäläisen telakkayrityksen. Hän kehui myös Suomen ja Venäjän ympäristöyhteistyöstä.

– Olemme saaneet hyvää kokemusta ympäristöasioiden hoitamisesta.

Suomi on ollut mukana päättämässä pakotteista

Presidenteiltä kysytiin lehdistötilaisuudessa kaupan elvyttämisestä Venäjän ja lännen välillä. Putinin kehoitti länsimaisia yrityksiä sijoittamaan Venäjälle ja korvaamaa näin vähentynyttä tuontia.

– On myös muunlaisia ratkaisuja. Kysykää vaikka Lontoosta.

Niinistö korosti, että Suomi ei toteuta EU:n sanktioita tottelevaisuudestaan, vaan siksi, että on ollut mukana tekemässä niistä päätöksiä. Hän yhdisti sanktioiden purkamisen Ukrainan rauhan edistämiseen.

– Minskin sopimuksen aikaansaaminen olisi äärettömän tärkeä asia.

Putin syytti länttä Itämeren jännitteistä

Ylen Marja Manninen kysyi Putinilta, mihin Venäjä pyrkii sillä, että se on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä Krimin valtaamisen jälkeen.

Putin vastasi, että Venäjä ei koskaan provosoi. Hän väitti, että länsi aloitti Krimin ja Ukrainan tilanteen provosoinnilla. Hänen mukaansa samat tahot yrittävät nostaa jännitteitä Itämerellä.

– Naton sotilaallinen infrastruktuuri lähestyy Venäjän rajoja Itämerellä.

Hänen mukaansa Naton ohjuspuolustus ja ohjusjärjestelmät on suunnattu Venäjää vastaan. Hän väitti myös, että vain Venäjän joukkojen liikkumista pidetään uhkaavana, mutta Naton harjoituksia ei.

– Meidän joukkomme on vedetty kauas Suomen ja Venäjän rajalta. Samalla meidän rajamme takana Baltian maissa lisätään joukkoja. Mitä voimme tehdä?

Länsi pitää Ukrainalle kuuluvan Krimin liittämistä Venäjään kansainvälisen lain vastaisena. Sekä Venäjä että Nato ovat pitäneet suuria sotaharjoituksia Itämeren alueella viime vuosina, ja Nato on siirtänyt joukkoja Baltian maihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on perjantaina Suomessa yksipäiväisellä työvierailulla presidentti Sauli Niinistön vieraana. Presidentit keskustelivat iltapäivällä tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.