Tutkija: Venäjä viljelee ristiriitaista kuvaa Suomesta tilanteesta riippuen

Kultarannan keskusteluiden aikana esille nousi näkemyseroja siitä, mitkä aiheuttavat turvallisuusuhat ja muuttuneen turvallisuusympäristön Itämerellä.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Vladimir Putin Kultarannassa perjantaina.Yle

Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailulla antamat vastaukset ja puheet antavat Suomesta ristiriitaisen kuvan, kertoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

– Yhtäältä näytti siltä, että Suomi on Venäjän kumppani ja hyvä yhteistyöpartneri. Ja että Suomella ja Venäjällä on monta yhteistä asiaa ja että voidaan tehdä yhteistyötä, Smith sanoo.

– Sitten toisaalta tuli kuva Suomesta, joka on erilaisten kansainvälisten organisaatioiden, erityisesti EU:n, mutta mahdollisesti myös Naton, talutusnuorassa, eikä oikein pysty enää tekemään itsenäisiä päätöksiä. Nämä kaksi ristiriitaa ovat ilmiselvästi ne, joita Venäjä viljelee ja sitten valitsee niistä jomman kumman tilanteesta riippuen.

Esille tuli myös näkemyseroja

Kultarannan keskusteluiden aikana esille nousi näkemyseroja siitä, mitkä aiheuttavat turvallisuusuhat ja muuttuneen turvallisuusympäristön Itämerellä.

– Myöskin oli hiukan erilaista näkemystä siitä, mikä aiheutti Ukrainan kriisin, Krimin miehityksen ja myöhemmin sodan Ukrainassa. Myöskin Suomella ja Venäjällä on aika erilainen näkemys siitä, mitä tarkoittaa olla EU:n jäsen ja miten Suomi toimii siinä.

Presidentti Vladimir Putin on perjantaina Suomessa yksipäiväisellä työvierailulla presidentti Sauli Niinistön vieraana. Presidentit keskustelivat iltapäivällä tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.