1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat julkisti raportin lennokki-iskujen siviiliuhreista

Raportti on ensimmäinen laatuaan. Taustalla ovat iskujen kriitikoiden vaatimukset iskujen uhrimäärien paremmasta raportoinnista. Hallinnon julkaisemat luvut siviiliuhreista ovat huomattavasti kriitikoiden arvioita pienemmät.

Ulkomaat
MQ-Q Predator lentoalus.
Amerikkalainen ohjuksilla aseistettu Predator-lennokki Afganistanin yllä.Leslie Pratt / EPA

Yhdysvaltain hallinto on julkaissut perjantaina ensimmäisen raportin, joka käsittelee Yhdysvaltain terrorisminvastaisten iskujen siviiliuhreja.

Raportissa käsitellään vuoden 2009 alun ja vuoden 2015 lopun välistä aikaa. Tuona aikana Yhdysvallat on tehnyt 473 iskua "terroristikohteita vastaan maissa, joiden kanssa se ei ole virallisesti sodassa".

Iskuissa on kuollut 64 – 116 siviiliä ja 2 372 – 2 581 taistelijaa. Iskut on tehty esimerkiksi Pakistanissa, Jemenissä ja monissa Afrikan maissa.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvaltain hallinto on julkaissut raportin, jossa käsitellään iskujen siviiliuhreja.

Kriitikot uskovat huomattavasti korkeampiin uhrilukuihin

Raportissa kerrotut uhriluvut ovat suuremmat kuin kertaakaan aiemmin myönnetyt, mutta ne ovat silti huomattavasti pienemmät kuin kriitikoiden arvioimat luvut. Kriitikot ovat jo pitkään sanoneet, että Yhdysvaltojen iskuissa kuolee huomattavasti enemmän siviilejä, kuin mitä maan hallinto myöntää. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet, että iskuissa olisi kuollut jopa 1 100 siviiliä.

Yhdysvaltain hallinto myönsi, että sen mahdollisuudet saada tietoa vaarallisilta alueilta ovat "luonnollisesti rajoittuneet", mutta sanoi olevansa vakaasti raportin lukujen takana.

Hallinto myös totesi, että kansalaisjärjestöjen esittämät arviot saattavat olla virheellisiä, sillä niiden tiedot saattavat olla "joidenkin toimijoiden, mukaan lukien terroristijärjestöjen, tarkoituksellisesti levittämää väärää tietoa paikallisten tiedotusvälineiden raporteissa".

"Iskut synnyttävät enemmän militantteja kuin surmaavat"

Iskujen puolustajat, esimerkiksi Yhdysvaltain armeijassa, sanovat, että esimerkiksi lennokeilla tehtävät iskut ovat olennaisia taistelussa vähentää militanttien mahdollisuuksia suunnitella iskuja Yhdysvaltoja vastaan. Heidän mukaansa hallinto tekee kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi.

Kriitikot sanovat puolestaan, että iskut saattavat synnyttää enemmän militantteja kuin mitä ne surmaavat.

Samaan aikaan raportin julkistamisen kanssa presidentti Barack Obama allekirjoitti myös määräyksen, jossa määrätään muun muassa, että siviilien suojeleminen on keskeisessä osassa kaikkien Yhdysvaltain sotilasoperaatioiden suunnittelussa. Määräyksessä myös vaaditaan, että uhriarvioista julkaistaan vuosittainen raportti. Määräys ei kuitenkaan sido välttämättä maan tulevaa presidenttiä, joka voi allekirjoittaa oman presidentillisen määräyksensä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi