Australian parlamenttivaaleista povataan tiukkaa

Liberaalipuolueella ja työväenpuolueelle povataan tasatulosta, vaikka viime metreillä media asettui kannattamaan liberaalien Malcolm Turnbullia. Australiassa on äänestysvelvollisuus, joten 15,6 miljoonan ihmisen odotetaan äänestävän.

Työväenpuolueen johtaja Bill Shorten on kampanjoinut muun muassa terveydenhuoltojärjestelmän säilyttämisen puolesta. Kuva: EPA / Mick Tsikas

Pääministeri liberaalipuolueen Malcolm Turnbull ja opposition johtaja työväenpuolueen Bill Shorten ovat ovensuukyselyiden mukaan tasoissa, kun Australia käy lauantaina vaaliuurnille. Vaaleissa valitaan parlamentin alahuoneen 150 paikan lisäksi puolet maan senaatin 76 edustajasta.

Viimeisin Fairfax Median gallup ennustaa puolueiden koalitioille tulosta 50-50. Australiassa on kaksipuoluejärjestelmä. Kuitenkin joidenkin ennusteiden mukaan myös Vihreät sekä muut pienemmät puolueet olisivat saamassa ääniä, niin ettei liberaalipuolue tai työväenpuole saisi enemmistöä parlamenttiin.

Pääministeri Malcolm Turnbull syrjäytti viime syksynä puoluetoverinsa Tony Abbotin pääministerin paikalta, ja uskoo vaalien nyt vahvistavansa asemiaan. Entinen pankkiiri, multimiljonääri Turnbull viittasi perjantaisessa vaalitilaisuudessaan mahdolliseen Brexitin kaltaiseen epävarmuuteen, joka voisi syntyä jos maahan tulisi niin kutsuttu ”hung-parliament” tilanne, kun kumpikaan puolue ei saisi selvää enemmistöä parlamentissa.

Vaalikilvan loppuvaiheessa media asettui kannattamaan Turnbullia, muun muassa Rubert Murdochin omistama sanomalehti The Australian kirjoitti Turnbullin olevan ”tie kansalliseen taloudelliseen menestykseen”.

Työväenpuolueen Shorten on kampanjoinut paremman terveydenhuollon, työllisyyden ja koulutuksen puolesta vedoten keski- ja työväenluokkaan. Entinen ammattiliittojohtaja Shorten sanoi perjantaisessa vaalipuheessaan, että työväenpuolue on jälleen valmis johtamaan. Työväenpuolue hävisi parlamenttivaalit Liberaalipuolueen ja Kansallispuolueen koalitiolle 2013.

Australiassa on äänestysvelvollisuus, ja noin 15,6 miljoonaa kansalaista on rekisteröitynyt äänestämään. Siitä huolimatta, että suurelle maalle vaalit ovat logistisesti vaikeat, ovat kansalaiset noudattaneet velvollisuuttaan aktiivisesti eikä äänestysprosentti ole ollut alle 90 prosenttia sen jälkeen kun äänestysvelvollisuus otettiin käyttöön vuonna 1924.