Särkylääkereseptin kirjoittaminen kaverille vaikeutuu – Osa lääkäreistä joutuu hankkimaan erillisen palvelun lääkemääräyksiä varten

Ensi vuoden alusta lääkkeitä voi määrätä vain sähköisen järjestelmän kautta. Lääkärin työnantaja voi kieltää lääkemääräyksen tekemisen niin sanotulle omalle potilaalle eli perheenjäsenelle, työkaverille tai tuttavalle.

terveys
Lääkärin kädet tietokoneen näppäimistöllä vastaanottohuoneessa.
Yle

Ensi vuoden alusta lääkemääräyksen voi saada vain sähköisenä. Ainoastaan poikkeustapauksissa, kuten tietojärjestelmän ollessa poissa käytöstä, lääkäri voi kirjoittaa paperisen reseptin tai soittaa apteekkiin puhelinreseptin.

Suurin osa lääkäreistä määrää lääkkeitä potilailleen työnantajansa kuten sairaalan, lääkäriaseman tai terveyskeskuksen sähköisen reseptijärjestelmän kautta.

Lääkärillä on aina ammattinsa puolesta oikeus kirjoittaa lääkeresepti, mutta työnantaja voi määritellä, kenelle niitä voi työnantajan järjestelmässä kirjoittaa.

Muun muassa Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä myös niin sanottujen omien potilaiden, kuten esimerkiksi perheenjäsenten tai tuttavien reseptit on mahdollista kirjoittaa sairaanhoitopiirin järjestelmässä.

Perustelu on käytännöllisyys: Terveydenhuoltojärjestelmä ei kestäisi lisääntyneitä käyntimääriä asioissa, joissa kirjoitettavan lääkityksen syy, riskit ja lääkkeen tarvitsijan kokonaistilanne ovat täysin hallinnassa, sanoo VSSHP:n tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas.

"Järjestelmään ei ole tapana kirjata muiden kuin yksikössä hoidettujen tietoja"

Kaikki työnantajat eivät kuitenkaan katso hyvällä reseptin kirjoittamista omille potilaille. Esimerkiksi Pohjois-Savon ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä työskentelevät lääkärit saavat määrätä lääkkeitä työnantajan järjestelmässä vain sairaanhoitopiirien potilaille.

Näin siksi, että potilastietojärjestelmään ei ole tapana kirjata tietoja muista kuin yksikössä hoidetuista potilaista, perustelee HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen.

Kelalta tulossa palvelu eläkeläisille ja yksityisvastaanottoa pitäville

Eläkkeellä olevat lääkärit ja osa työssä olevistakin joutuvat siis lähiaikoina hankkimaan erillisen palvelun reseptin kirjoittamista varten. Sähköisiä reseptipalveluja lääkäreille tarjoavat sekä yritykset että Kansaneläkelaitos Kela.

Jo käytössä olevien kaupallisten e-reseptipalvelujen käyttö maksaa lääkärille parista kympistä noin sataan euroon, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kehittämispäällikkö Maritta Korhonen.

Kelan kehitteillä olevan Kelain-palvelun pitäisi olla lääkäreillä käytössä syksyn aikana. Sen maksuista ei Korhosen mukaan ole vielä päätöstä.

Todennäköisesti se olisi kaupallisessa käytössä maksullinen, mutta vähäisessä käytössä ilmainen, Korhonen arvioi.

– Jos kirjoittaa kaverille tai sukulaiselle muutaman reseptin kuukaudessa, on erittäin tarkoituksenmukaista ettei näin pienistä määristä lähetetä maksua, koska laskutuskustannukset ovat monta kertaa suuremmat kuin varsinainen maksu.

Tämän vuoden ajan Kelaimen käyttö on kuitenkin maksutonta.