1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vanhan kirjallisuuden päivillä kirjan historia saa tarinan – ja voit törmätä kirjaan, jota on pidellyt Adolf Hitler

Sastamalassa vuosittain pidettävät Vanhan kirjallisuuden päivät on yksi Suomen merkittävimmistä kirjatapahtumista. Vuosittain Sylvään koululla vierailee parin päivän aikana noin 15 000 kävijää. Myyntipöytien ympärillä keskustellaan kirjoista ja levitetään kirjatietoutta.

Vanhan kirjallisuuden päivillä tehdään löytöjä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pirkanmaalla Sastamalan keskustassa sijaitseva Sylvään koulu pihapiireineen on täyttynyt kirjoista ja kirjanystävistä. Antikvariaattien myyntipöytien ympärillä parveilee ihmisiä ja kauppa käy. Vanhoja kirjoja myös ihaillaan ja myyjien tarinoita kuunnellaan. Joka puolelta kuuluu innostunut pulputus kirjallisuudesta.

Turkulainen kirjakeräilijä Erkki J. Jokinen tuo kirjansa joka vuosi Sastamalaan myyntiin. Hänellä on netissä toimiva antikvariaatti Globus Felix, joka oli pakko perustaa, kun nurkat alkoivat olla täynnä kirjoja.

– Olen harrastanut kirjojen keräilyä 30 vuotta, joten niitä on jonkin verran. Ongelma tässä on se, että kirjoja menee toki kaupaksi, mutta niitä tulee myös hankittua lisää. Keräilyvimmalle ei voi mitään, paljastaa Erkki J. Jokinen.

Samalla Jokinen kaivaa tiskin alta juuri hankkimansa teoksen. Kirja on kuvateos Saksasta, eikä se näytä ikivanhalta. Mielenkiintoiseksi kirjan tekee kansilehtien välistä löytyvä pieni kortti, jossa lukee "Vielen Danke" ja allekirjoituksena on A. Hitler.

– Sain ostettua tämän hetki sitten järkihintaan. Vaikka kirja ei ole vanha, tämän aihepiirin keräilijöitä löytyy. Kirja menee varmasti kaupaksi, uskoo Jokinen.

Marjatta ja Erkki J. Jokisen myyntipöydältä löytyy myös inkunaabeleita eli ennen vuotta 1501 painettuja kirjoja. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Vanhan kirjallisuuden päivillä antikvariaattien myyntipöydät notkuvat vanhaa kirjallisuutta. Iäkkäimmät teokset löytyvät juuri Jokisen pöydältä. Hän on saanut monet kerrat selittää mitä inkunaabelit eli ennen vuotta 1501 painetut kirjat oikein ovat.

– Moni on tullut kysymään, mitä ihmeen ikkunabaabeleita täällä kaupataan, naurahtaa Jokinen.

Vitriinistä löytyy useita huippuharvinaisia teoksia, joita Jokinen on hankkinut huutokaupoista maailmalta. Kaikkiin kirjoihin liittyy mielenkiintoinen tarina. Kirjat ovat uskomattoman hyvin säilyneitä, vaikka ikää on reilusti yli 500 vuotta. Yksi arvokkaimmista kirjoista on 1400-luvulta. Sen saisi itselleen 21 000 eurolla.

– Kirja on oikeustiedettä käsittelevä teos ja sen on laatinut paavi Bonifatius VIII. Paavi itse kuoli 1300-luvun alussa, mutta tämä kirja on painettu vuonna 1476. Kirja on ollut muun muassa Meksikon keisarin omistuksessa. Ostin sen Yhdysvalloista huutokaupassa, kertoo Jokinen.

Iän lisäksi kirjan tekee arvokkaaksi hyväkuntoisuus ja tarkat merkinnät kaikista omistajista. Kirja on matkannut pitkän reitin Belgian alueella sijaitsevasta luostarista Meksikoon, Guatemalaan, Yhdysvaltoihin, ja nyt se nököttää vitriinissä Sastamalassa.

Vanhin Suomessa painettu Uusi testamentti. Kirja on vuodelta 1775. Vanhoilla Raamatuilla ja virsikirjoilla on arvoa, jos ne ovat 1700-luvulta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Kirjojen lisäksi tuttujen tapaaminen on tärkeää

Sylvään koulu ei kuulu maamme idyllisimpiin kesätapahtumapaikkoihin. Tästä huolimatta ankea koulu ja hiekkapiha vetävät joka vuosi runsaasti kävijöitä. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 31 vuotta sitten, jolloin kävijöitä oli tuhatkunta. Nyt Sylvään koululle saapuu noin 15 000 kirjanystävää.

Vanhan kirjallisuuden päivillä on noin 60 antikvaarista myyntipöytää. Kuva: Jouni Immonen / Yle

– Täällä on aika paljon vakiokävijöitä, mutta totta kai uusiakin tulee. Tällä tapahtumalla on sellainen luonne, että kun tänne kerran tulee, on seuraavana kesänä tultava uudestaan, naurahtaa Vanhan kirjallisuuden päivien toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula.

Tärkeää tuntuu olevan myös tuttujen tapaaminen. Eteneminen myyntipöytien välissä on hidasta, kun ihmiset pysähtyvät vähän väliä tervehtimään vanhoja tuttujaan. 

Tapahtuman vetovoimaa selittää myös se, ettei pääsylippua tarvitse ostaa. Rahat säästyvät kirjahankintoihin. Kirjamyynnin lisäksi koululla voi kuunnella erilaisia keskusteluja kirjallisuudesta ja sivistyksestä. Tämän vuoden teemana oli koulutus.