"Iloinen, riehakas tunnelma" – Priden osanottajia kerääntyi ennätysmäärä Helsinkiin

Pride-kulkue suuntasi Senaatintorilta kohti Kansalaistoria, jossa on ohjelmassa muun muassa musiikkiesityksiä sekä puheita. Osallistujia on poliisin arvion mukaan yli 30 000.

Pride-kulkue Helsingissä lauantaina. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustava Pride-tapahtuma keräsi tänään ennätysmäärän osallistujia Helsinkiin. Aurinkoinen sää houkutteli Senaatintorille poliisi arvion mukaan vähintään 30 000 ihmistä. Helsinki Pride arvioi osallistujia olevan ainakin 28 000. Joka tapauksessa viime vuoden 25 000 osallistujan ennätys meni rikki.

– Tunnelma on erittäin riehakas ja avoin, iloinen. Todella paljon väkeä on paikalla, sanoi paikalla oleva Yle Uutisten toimittaja Timo Keränen hieman ennen Pride-kulkueen liikkeelle lähtöä noin kello 13 aikaan.

Keräsen mukaan paikalle oli kerääntynyt myös paljon tapahtumaa katsomaan tullutta yleisöä, mutta kulkuetta häiritsemään pyrkiviä vastamielenosoittajia ei paikalla näkynyt. Ylikomisario Jorma Makkonen Helsingin poliisista kertoo tapahtuman sujuneen ilman häiriöitä.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut viime vuosina sekä parempaan että huonompaan suuntaan, arvioi espoolainen Jameson, joka osallistui Prideen ensimmäistä kertaa.

Laki tasa-arvoisesta avioliitosta on positiivinen uudistus, mutta esimerkiksi samaa sukupuolta olevia pariskuntia koskevassa äitiyslaissa ja translaissa on hänen mukaansa vielä parantamisen varaa.

– Lisäksi on tullut avointa vihamielisyyttä. Avoin möyhääminen ja ääliönä oleminen on tullut hyväksyttävämmäksi, Jameson arvioi.

Pride-kulkue lähti liikkeelle Senaatintorilta kello 13. Se suuntasi kohti Kansalaistoria, jonne kulkueen viimeiset saapuivat kello 15 maissa. Kansalaistorilla on ohjelmassa muun muassa musiikkiesityksiä sekä puheita. Ohjelma jatkuu kello 19 asti.

– Ihmiset on selvästi hyvällä tuulelle, ilmassa on lämpöä ja rakkautta, tapahtuman viestintäpäällikkö Amanda Stavén kertoo Kansalaistorilla.

Poliisi ohjasi liikennettä kulkueen reitillä, joka on Senaatintorilta Unioninkadun, Pohjois-Esplanadin ja Mannerheimintien kautta Kansalaistorille.