Ullakollasi voi lojua aarre – Mitä tehdä vanhoille kirjoille?

Vanhat kirjat tuntuvat nykyään olevan ongelmajätettä. Divarit huolivat vain aivan uusia tai klassikkoaseman saaneita kirjoja. Mutta mitä tehdä, jos omistat kirjoja, jotka ovat 1800-luvulta? Millaisilla kirjoilla on arvoa? Edelleen myyntiin putkahtelee kirjaharvinaisuuksia ullakoilta.

kulttuuri
Vanhojen kirjoja pinossa.
Jouni Immonen / Yle

Mitä jos omasta kirjahyllystä tai perinnöksi tulleesta jäämistöstä löytyy kirjoja, jotka vaikuttavat hyvin vanhoilta? Voiko niillä olla arvoa? Entinen antikvariaatin pitäjä ja suomen bibliofiilien nokkamies Anssi Arohonka antaa vinkkejä arvoteosten tunnistamiseen.

1. Jos haluat varmistaa, onko kirjoillasi arvoa, vie ne antikvariaattiin arvioitavaksi. Jos paikkakunnallasi on useita vanhojen kirjojen myyjiä, kannattaa arvio pyytää useammalta. Mitä pidempi kokemus kauppiaalla on alalta, sitä enemmän hänellä on asiantuntemusta. Kokenut kauppias uskaltaa myös maksaa sinulle hyvän hinnan, koska tietää tarkkaan, mihin hintaan saa kirjan myytyä eteenpäin. Pääkaupunkiseudulla voi saada parhaimman hinnan.

2. Vanhojen kirjojen arvo on usein vain muutamia kymppejä, vaikka teos olisi 1800-luvulta. Jos kirja on 1700-luvulta, sen arvo nousee huomattavasti. Kirjan kunto vaikuttaa hintaan. Ullakoilta löytyy usein vanhoja Raamattuja ja virsikirjoja, mutta niillä on arvoa, jos ne ovat 1700-luvulta.

Mies selaa vanhaa kirjaa.
Jouni Immonen / Yle

3. Kiinnitä huomiota aihepiiriin ja yksityiskohtiin. Kaikki ensipainokset eivät suinkaan ole automaattisesti arvokkaita. Tietyt kirjailijat ovat keräilijöiden suosiossa. Esimerkiksi Mika Waltari on kysyttyä. Myös tietyt aihepiirit voivat nostaa kirjan arvoa. Paikallishistoriaan liittyvät teokset saattavat olla arvokkaita. Älä aliarvioi lehtisiä tai kartastoja. Myös yllättävillä teoksilla voi olla arvoa.

4. Suomessa vanhoilla kirjalöydöillä ei kuitenkaan rikastu. Yleensä vanhoista kirjoista voi saada muutaman kympin. Harvinaisemmista ja hyväkuntoisista teoksista voi saada jopa tonnin. Yli kahden tuhannen euron hinta ei Suomessa yleensä nouse.

5. Jos et jaksa nähdä vaivaa tai arvelet, ettei kirjoillasi ole arvoa, ne voi viedä kierrätyskeskukseen. Älä hävitä kirjoja, jos et ole varma niiden arvottomuudesta. Kirjat voi viedä myös takaisin ullakolle, mutta siellä niiden hinta ei tule nousemaan. Huonokuntoisella kirjalla ei ole mitään arvoa.