Olkitalo juhlallisesti käyttöön Outokummun Rikkarannassa

Rikkaveen kyläyhdistyksen vuosia kestänyt talonrakennusprojekti on nyt virallisesti päätöksessään Outokummussa. Olkipaalitalo otettiin juhlallisesti käyttöön lauantaina.

Outokumpu
Olkitalon rakentajat Liisa Hiltunen, Leena Turunen, Pekka Turunen ja Ilkka Hiltunen Rikkaveen kyläyhdistyksestä.
Jouki Väinämö / Yle

Rikkaveen kyläyhdistys on ottanut rakentamansa olkipaalitalon virallisesti käyttöön Outokummussa.

Tilaisuus pidettiin kyläjuhlassa isolla porukalla lauantaina helteisessä säässä.

Idea olkitalon rakentamisesta lähti itämään jo viitisen vuotta sitten, ja itse rakennusprojekti kesti kolmisen vuotta. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Hiltunen sai idean ison rapakon takaa Yhdysvalloista.

Siellä perhe asui preerialla tämmöisessä olkipaalitalossa.

Liisa Hiltunen

– Tämä lähti siitä, kun olin Illinoisissa käymässä ja siellä perhe asui preerialla tämmöisessä olkipaalitalossa. Ajattelin, että mihinkähän saisi tuon toteutettua. Niinpä meidän kyläläiset innostu tästä, Hiltunen kertoo.

Yksi innostuneista oli Pekka Turunen, joka osallistui ahkerasti rakennustöihin. Turunen kuitenkin aprikoi, että mielenkiintoinen taloprojekti jää hänellä lajissaan viimeiseksi.

– On ensimmäinen ja minusta haiskahtaa, että on myös viimeinen.

Oliko se niin haastava ja vaikea urakka?

– Ei se niin vaativa ole, mutta harvemmin näitä rakennetaan, Turunen naurahtaa.

Olki eristää ja hengittää

Talo näyttää normaalilta pieneltä, harjakattoiselta ja valkoiseksi rapatulta rakennukselta. Ensivaikutelma valehtelee, koska kaiken takana ja seinien sisässä on olki.

Pinnat on vain rapattu, niin tästä on saatu mukava pytinki.

Pekka Turunen

– Olkipaali on hyvä rakennusmateriaali. Se toimii eristävänä ja hengittävänä seinänä. Pinnat on vain rapattu, niin tästä on saatu mukava pytinki, Pekka Turunen kertoo.

Rikkarannantien varressa sijaitsevan kylätalon pihassa seisova olkitalo maksoi reilut 10 000 euroa ja hirmuisen määrän talkootunteja. Riihikuivasta rahasta suurin osa oli Leader-rahaa. Myös lahjoituksilla oli suuri merkitys.

Olkitalon ulkomitat ovat neljä kertaa kahdeksan metriä. Seinien paksuus on noin 50 senttimetriä. Rakennusurakan eri vaiheisiin voi tutustua kyläyhdistyksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Olkitalossa on jo järjestetty kyläläisten juhlia. Yhdistys vuokraa ekotaloaan myös ulkopuolisille.

Olkitalo on rapattu valkoiseksi.
Olkitalon puoli metriä paksut seinät pitävät helteisen, paahtava ilman ulkona.Jouki Väinämö / Yle