EgyptAirin turmakoneen toinenkin musta laatikko luettavissa

Ohjaamon keskusteluja nauhoittanut musta laatikko on saatu korjattua. Jo aiemmin toisen mustan laatikon tiedot osoittivat, että koneessa oli savua ennen sen putoamista.

Ulkomaat
Tuhoutuneen koneen osia.
Egyptin puolustusministeriön julkaisema kuva merestä löydetyistä koneen kappaleista.Egyptin puolustusministeriö / EPA

Egyptiläiset tutkijat ilmoittivat lauantaina, että Välimereen toukokuussa pudonneen EgyptAirin lentokoneen toinenkin musta laatikko on saatu korjattua ja sen tallentamia tietoja voidaan nyt ryhtyä tarkastelemaan.

Jo aiemmin toisen mustan laatikon tallentamat tiedot osoittivat oikeaksi alustavat tiedot siitä, että turmakoneen wc-tiloissa ja ohjauslaitteistossa havaittiin savua. Myös merestä löytyneistä koneen osista on löytynyt jälkiä savusta ja korkeista lämpötiloista.

Nyt tutkijat alkavat selvittää toisen mustan laatikon tallentamia tietoja. Se on nauhoittanut ohjaamossa käydyt keskustelut. Tallennin vaurioitui pahasti turmassa, mutta ranskalaiset lentoturmatutkijat onnistuivat silti pelastamaan varsinaisen muistiyksikön.

Pariisista Kairoon matkalla ollut EgyptAirin Airbus A320 -lentokone putosi Välimereen 19. toukokuuta. Kaikki koneessa olleet 66 ihmistä kuolivat turmassa.

Onnettomuuden syystä ei vieläkään ole selvyyttä. Lentäjät eivät lähettäneet minkäänlaista hätäviestiä, eikä yksikään terroristiryhmittymä ole sanonut iskeneensä koneeseen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP