Kanttori sovittaa häihin elokuvamusiikkia ja tarvittaessa vaikka Mestareiden liigan tunnusteeman

Hääparin musiikkitoiveita toteutetaan mielellään Rovaniemen seurakunnassa. Elokuvien teemalaulut ja jopa urheilukisojen tunnusmusiikit taipuvat uruille kanttori Mauri Miettusen käsissä.

kulttuuri
Rovaniemen seurakunnan johtava kanttori Mauri Miettunen
Kanttori Mauri Miettunen kohta 30 vuotta täyttävien urkujen äärellä. Haastattelu ja kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Hääparit ottavat usein aikaisessa vaiheessa yhteyttä kanttoriin vihkitilaisuuden musiikkitoiveistaan, kertoo Rovaniemen seurakunnan johtava kanttori Mauri Miettunen. Häiden musiikkivaihtoehtoja on perinteisistä häämarsseista aina pariskuntien omiin, erikoisiinkin suosikkeihin.

Mauri Miettunen kannustaa suunnittelemaan häämusiikkia hyvinkin luovasti, sillä myös perinteiset Mendelssohnin Kesäyön unelma ja Melartinin Prinsessa Ruusunen ovat näyttämömusiikkia alkuperältään.

– Siksi tänä päivänä, kun nuori pari toivoo jotain erityistä häämusiikkia, niin sitä pyritään kyllä kunnioittamaan, oli se sitten vanhaa Bachia tai muita kipaleita mitä heillä on mielessä, Miettunen kertoo.

Tuttuus tuo turvaa parille

Tämän päivän musiikkikappaleista kanttorit pystyvät muokkaamaan kirkkoon urkuversion, joka antaa hääparille hienot puitteet alttarille marssimiseen.

– Tämän kautta hääpari toivottavasti kokee tuttuutta ja turvallisuutta, niin että he pystyvät paremmin olemaan mukana siinä itse juhlavassa hetkessä, kun pappi aloittaa vihkitoimituksen, Miettunen toivoo.

Musiikin sovitusvaiheessa hääparin toivekappaleesta voi löytyä netistä vain yksiääninen nuotti. Silloin Miettunen kuuntelee esimerkiksi Youtubesta versioita, joiden pohjalta hän tekee oman urkusovituksensa laulusta.

– Esittelin hääparille esimerkiksi vasta sellaista kipaletta kuin Always with you, ja he olivat hyvin liikuttuneita siitä, että heille tärkeä kappale voi soida kirkossa uruilla. Tämä on meille mahdollisuus palvella nuoria pareja ja sillä tavalla niin kuin olla läsnä, Miettunen pohtii.

Jalkapalloteema saattelijana

Viime lauantaina Mauri Miettunen soitti neljässä vihkitilaisuudessa. Yksi hääpareista oli valinnut loppumusiikiksi jalkapallon Mestareiden liigan teeman ja toinen marssi kirkosta ulos elokuvamusiikki Pirates of the Caribbeanin tahdissa. Molemmat kuulostivat Miettusen urkuversioina mainioilta häämusiikeilta.

Rovaniemen seurakunnan johtava kanttori Mauri Miettunen on ollut seurakunnassa kirkkomuusikkona jo yli 40 vuotta. Hän seuraa ammatissa isäänsä Eino Miettusta, joka samoin teki 40-vuotisen uran kanttorina Rovaniemen seurakunnassa. Eero Raittisen Vanha holvikirkko on siis Miettusen oma "teemalaulu".

– Kyllä minä pikkupoikana ihmettelin, miten isän jalat pystyivät liikkumaan tuolla jalkiossa niin saumattomasti. Sitten kun vartuin, niin hän alkoi opettaa minua, ja 7-vuotiaana jo soitin pikku-Bacheja, vaikka en ymmärtänyt nuoteista mitään, Miettunen muistelee.

Mauri Miettunen valittiin toissa vuonna vuoden kanttoriksi Suomessa.