yle.fi-etusivu

Mitkä 1 500 kilometriä? – Putinin hallinto selitti päämiehensä Kultarannan lausuntoa

Venäjänkin mediassa on pyöritelty presidentti Putinin lausuntoa joukkojen vetämisestä 1 500 kilometrin etäisyyteen Suomen rajalta. On arveltu, että Putin viittasi joukkojen "leveyteen". Samalla Venäjä on aloittanut pimeiden lentojen lopettamisvalmistelut Itämerellä.

Ulkomaat
Vladimir Putin Kultarannassa perjantaina.
Vladimir Putin Kultarannassa perjantaina.Pekka Tynell / Yle

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on antanut maansa ilmavoimille tehtäväksi aloittaa valmistelut transpondereiden eli koneiden tunnistetietoja lähettävien laitteiden käytöstä Itämerellä. Tieto käy ilmi Venäjän puolustusministeriön tiedotteesta.

Venäjä on kertonut olevansa valmis lopettamaan sotilaskoneiden pimeät lennot Itämerellä, jos sotilasliitto Nato tekee samanlaisen päätöksen. Tiedotteen mukaan Venäjän puolustusministeriö voi ottaa osaa asian yksityiskohtaiseen keskusteluun asiantuntijatasolla, jos Nato-mailla on asiaan vastaava valmius.

Venäjän ja Naton on määrä keskustella asiasta niiden välisessä kokouksessa, joka suunnitellaan järjestettävän 13. heinäkuuta Brysselissä. Sitä ennen Nato pitää oman huippukokouksen Varsovassa.

Niinistö teki aloitteen asiasta

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti eilen Kultarannassa vierailleelle presidentti Vladimir Putinille, että Itämeren alueella operoivat sotilaskoneet eivät vastaisuudessa lentäisi pimeinä, vaan kytkisivät aina päälle tunnistimet, joiden avulla koneet voidaan havaita paremmin.

Presidentti Niinistö halusi lisätä aloitteellaan luottamusta Itämerellä Venäjän ja sotilasliitto Naton kesken. Samalla pienennettäisiin riskiä mahdollisista vaaratilanteista, joita pimeinä lentävät koneet aiheuttavat.

Presidentti Putin kertoi suostuvansa ehdotukseen ja lupasi viedä asiaa eteenpäin. Samalla Venäjän presidentti kuitenkin sanoi, että Nato-maiden koneet lentävät Itämerellä Venäjää useammin ilman transpondereita.

Putinin mystiset 1 500 kilometriä

Venäjän mediassa on tänään käsitelty myös presidentti Putinin eilistä väitettä siitä, että Venäjä olisi vetänyt joukkonsa Suomen vastaiselta rajalta 1 500 kilometrin päähän.

– Olemme vetäneet joukkomme Suomen ja Venäjän väliseltä rajalta 1 500 kilometrin etäisyydelle, Putin sanoi ja toisti ajatuksen vielä myöhemmin kahteen kertaan.

Putinin luottotoimittajana tunnettu Andrei Kolesnikov kirjoittaa tänään sanomalehti Kommersantin verkkosivuilla julkaistussa artikkelissaan kysyneensä asiasta Kultarannassa mukana olleelta Venäjän presidentinhallinnon päälliköltä Sergei Ivanovilta.

"Kyse ei ole etäisyydestä vaan leveydestä"

Kolesnikov kirjoittaa Ivanovin vastanneen, että asiaan sisältyi epäselvyyttä. Hänen mukaansa presidentti Putin ei tarkoittanut vastauksellaan etäisyyttä vaan leveyttä.

Eli Putin olisi tarkoittanut Venäjän joukkojen vetäytymistä puolentoista tuhannen kilometrin leveydeltä eikä puolentoista tuhannen kilometrin päähän Suomen rajalta.

– Meidän joukkojamme ei ole lainkaan Leningradin alueelta Murmanskiin asti, Kolesnikov kertoo presidentinhallinnon päällikön Ivanovin vastanneen.

Putinin kommentti on herättänyt Suomessa ihmetystä, sillä todellisuudessa Venäjällä on paljon joukkoja Suomen rajan läheisyydessä, kuten Leningradin alueella, Petroskoissa ja Alakurtissa.

Suomessa Ivanovin lausunnosta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.