Pohjalaisnuoret tähyävät massiivisella rockilla Saksan musiikkimarkkinoille

Bändejä tulee ja bändejä menee. Aina joskus joku jää pinnalle. Nuorten pohjalaismiesten bändi Planet Case soittaa lauluntekijänsä sanoin isokokoista rockia. Planet Case on laittanut ison vaihteen päälle. Yhtye pyrkii lyömään itsensä läpi samaan aikaan sekä Suomen että ennen kaikkea Saksan markkinoilla.

Pohjalaisbändi Planet Case eli Tuomas Kätkänaho (vas.), Otto Nyyssölä, Aleksi Yli-Sissala, Aapo Hakala ja Teemu Hakala tavoittelevat paikkaa musiikkibisneksen huipulta. Kuva: Tuukka Kiviranta

Viisi nuorta pohjalaismiestä on soittanut ja laulanut lähes koko ikänsä. Osalla porukasta on klassisen musiikin, osalla rytmimusiikin harrastustausta. Puolitoista vuotta sitten miehet pistivät keskenään bändin pystyyn. Viime keväänä opiskelijanuoret laittoivat musiikkiharrastuksessaan isomman vaihteen päälle. He aikovat katsoa, mihin yltää, jos oikein tahtoo. Planet Case pyrkii ennen kaikkea Saksan musiikkimarkkinoille.

Suomalaisilla bändeillä on Saksassa hyvä maine ja siellä on paljon markkinoita.

Tuomas Kätkänaho, Planet Casen kitaristi

– Pitää olla isot tavoitteet. Tuntuu siltä, että Suomessa ei ole ihan hirveästi kysyntää englanninkieliselle rockille tällä hetkellä. Suomalaisilla bändeillä on Saksassa hyvä maine ja siellä on paljon markkinoita. Se on meille looginen vaihtoehto, toteaa bändin kitaristi Tuomas Kätkänaho.

– Haluamme tehdä tosi ammattimaisesti tätä musiikkia. Meillä on palava halu tehdä työmme mahdollisimman hyvin, vähän niin kuin yrittäjähenkisesti, vahvistaa yhtyeen lauluntekijä ja basisti Otto Nyyssölä.

Isoja soundeja ja yksityiskohtia

Otto Nyyssölän mukaan Planet Casen musiikki on Suomen musiikkigenressä isokokoista musiikkia.

– Siinä on isoja soundeja ja yksityiskohtia.

Tätä voidaan sanoa stadion rockiksi. Itse kutsumme sitä universal rockiksi.

Otto Nyyssölä, Planet Casen lauluntekijä

– Ei tämän kaltaista ole Suomessa paljon tehty, eikä tällaista ole täällä tarjolla. Tätä voidaan sanoa stadion rockiksi. Itse kutsumme sitä universal rockiksi.

Vaikutteensa bändi on saanut ulkomailta.

– Bändin jäsenet kuuntelevat hyvin paljon erilaista musiikkia ja se luo omaan musiikkiimme omintakeisen combon, arvioi Otto Nyyssölä.

Ammattilaiskaarti taustalla

Planet Case on hankkinut taakseen musiikkimaailman ammattilaisia tasoittamaan tietä kohti suuria tavoitteita. Toukokuun lopulla bändi julkaisi Facebookissa livestreamina viimeisimmän singlensä Universe & I. Sen tuotti Jonas Olsson, jonka tallissa ovat olleet muun muassa Robin, Roope Salminen ja Nikke Ankara. Mikä sai maineikkaan tuottajan tarttumaan aloittelevan bändin biisiin?

– Ajattelen tuotantoja musiikki edellä, minusta poikien biisi oli loistava. Tämä pomppasi positiivisella tavalla esille demoläjästä. Ajattelin heti, että tehdään tästä pojille kunnon tuotanto, Jonas Olsson kertoo.

– En ajattele, onko bändi iso vai pieni. Menen musa edellä. Hyviä biisejä on aina ilo tehdä ja tämä oli sellainen tapaus, Jonas Olsson jatkaa.

Keikkoja bändillä on vielä harvakseltaan, mutta nuoret miehet odottavat kiireistä syksyä. Tamperelainen Nem Agency on hiljattain ryhtynyt myymään bändiä.

Nuoret miehet ovat pestanneet myös tiedottajakseen alan ammattilaisen. Tehtävä on uskottu toimittaja-juontaja Heta Hyttiselle.

Listanostoja

Planet Case on julkaissut vasta kolme singleä.

– Paljon on saatu positiivista palautetta ja päästy eri kautta kuuluviin Suomessa. Spotify´ssa pääsimme Suomen uutuuslistalle ja You Tubessa on päästy erilaisille listoille ja eri kanavilla on ollut mukavasti soittoja. Kansainvälisille musiikkikokoelmalistoille päästiin mukaan You Tubessa, miehet selittävät.

Planet Casen Tuomas Kätkänaho, Aleksi Yli-Sissala ja Otto Nyyssölä ovat valmiit paiskimaan kunnolla töitä, jotta nuorten pohjalaismiesten bändi yltäisi tunnetuksi. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Kestääkö kantti ja nouseeko hattuun?

Jos nuorten miesten haaveet toteutuvat, kestääkö sitten kantti?

– Ei tässä hirveästi ole ehtinyt miettimään sitä, miten oikeasti käy, jos tavoitteet toteutuvat. Olen siihen valmis sitoutumaan ja tarvittaessa jättämään kaiken muun siitä edestä, jos se on siitä kiinni, Tuomas Kätkänaho pohtii.

Oletteko varautuneet siihen, ettei mahdollinen maine nouse hattuun?

– Ei siihen varautua voi muuten kuin pitämällä lähtökohdat mielessä ja muistamalla se, että yksin ei mitään saavuteta, yhtyeen keulakuva, laulaja Aleksi Yli-Sissala miettii.

Jos menestystä tulee, siitä nautitaan ja ollaan kiitollisia. Turha on kuoreensakaan vetäytyä sillä hetkellä.

Aleksi Yli-Sissala, Planet Casen laulaja

– Jos menestystä tulee, siitä nautitaan ja ollaan kiitollisia. Turha on kuoreensakaan vetäytyä sillä hetkellä, Aleksi Yli-Sissala jatkaa.

Koska unelma toteutuu?

– Sitä on hankala sanoa, mutta tavoitteet ja suunnitelmat on tehty vuoden-kahden sisälle. Katsotaan, mitä tämä tuo tullessaan, Otto Nyyssölä sanoo.

– Maailma on pienentynyt pienessä ajassa. Reilu vuosi sitten tällaiset tavoitteet olisivat tuntuneet mahdottomilta, mutta kun olemme ottaneet asioista selvää ja keskustelleet paljon musabisneksen edustajien kanssa, tavoite tuntuu jo yllättävän realistiselta, Aleksi Yli-Sissala toteaa.

Tuottaja Jonas Olsson sanoo, että Saksan musamarkkinoille tai yleensäkin musabisnekseen pääsy on monesta asiasta kiinni. Hän ei lähde spekuloimaan yksittäistapauksella, mutta toteaa Planet Casen kovan tavoitteen olevan saavutettavissa.

Jos kappale on riittävän hyvä ja bändillä tai artistilla riittää taistelutahtoa, niin yllättäviäkin asioita voi tapahtua.

Jonas Olsson, tuottaja

– Hyvällä biisillä pääsee yllättävän pitkälle. Koko musiikkibisneshän perustuu hittibiiseihin. Jos kappale on riittävän hyvä ja bändillä tai artistilla riittää taistelutahtoa, niin yllättäviäkin asioita voi tapahtua, Jonas Olsson sanoo.

Opettajia ja insinöörejä…

Planet Casen nuoret miehet ovat kaikki opiskeluiässä. Tämän hetkisten opiskelujen ja suunnitelmien mukaan heistä ei ole tulossa musiikin ammattilaisia, vaan luokanopettajia, insinöörejä ja ehkä toimittajia, tiedottajia tai tuomareita.

Bändin jäsenistä vanhin eli 22-vuotias on seinäjokelainen Tuomas Kätkänaho, joka opiskelee tuotantotaloutta Tampereen teknillisessä yliopistossa. Hän on yhtyeen kitaristi. Toinen kitaristi on vasta 19-vuotias, lapualainen Teemu Hakala, joka kotiutui juuri armeijasta. Hän tavoittelee opiskelupaikkaa oikeustieteellisestä.

Yhtyeen basisti, seinäjokelainen Otto Nyyssölä, 21, opiskelee yhteisöviestintää Jyväskylän yliopistossa. Hänellä on päävastuu Planet Casen sävellyksistä ja sanoituksista, mutta siihen työhön osallistuu myös koko bändi.

Sähkötekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskeleva seinäjokelainen Aapo Hakala, 21, on yhtyeen rumpali. Planet Casen laulaja Aleksi Yli-Sissala, 20, tulee Alajärveltä ja aloittaa luokanopettajaopinnot Oulussa.

– Vähän olemme hajallaan pitkin poikin Suomea Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä, mutta bändikämppä on Seinäjoella Kapernaumissa, nuoret miehet hymyilevät.