"Piknik-alkoholin" salliva lakialoite kaatumassa: "Olisin halunnut sen mahdolliseksi"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Kaikkosen lakialoite omien alkoholijuomien nauttimisen sallimisesta yleisötapahtumissa ei mahtunut mukaan alkoholilain kokonaisuudistukseen.

politiikka
puistobluesin yleisöä
Yle

Alkoholilain nauttimiskieltopykälän yleisötapahtumia koskeva momentti estää omien alkoholijuomien nauttimisen yleisötapahtumissa, kuten Järvenpään Puistobluesissa ja Porin Jazz -festivaaleilla. Kaikkonen toivoi lakialoitteensa mahtuvan mukaan alkoholilain kokonaisuudistukseen, mutta niin ei näillä näkymin ole käymässä.

– Sitä (lakialoitetta) on kuulemma pohdittu tuolla ministeriössä alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä, mutta näyttää siltä, että se ei siihen kuitenkaan tule mahtumaan. Eli lakialoite näyttää raukeavan, Kaikkonen kertoo.

Kaikkonen muistuttaa, että muutamat festivaalit, joille omien alkoholijuomien tuominen oli aiemmin sallittua, eivät mainittavammin kärsineet järjestyshäiriöistä.

Antti Kaikkonen eduskunnan täysistunnossa perjantaina.
Antti KaikkonenJarno Kuusinen / AOP

– Ei ollut järjestyshäiriöitä, ei kohtuutonta humalajuomista, vaan ihan siistiä ja sivistynyttä toimintaa. Olisin halunnut sen mahdolliseksi, mutta se nyt näyttää raukeavan, Kaikkonen kommentoi.

Kuluttajilla hyviä kokemuksia

Järvenpään Puistoblues keräsi viikonloppuna mukavasti yleisöä säiden suosiessa ja monien aloitellessa kesälomaansa. Omien alkoholijuomien puuttuminen ei musiikin ystäviä häirinnyt. Kävijät eivät kuitenkaan valittaisi, mikäli oman viinipullon tai oluttölkin tuominen festivaalialueelle olisi sallittua.

Kannatan sitä, että omien alkoholijuomien tuominen festivaalialueelle pitäisi olla sallittua.

Aku Lehtonen

Puistobluesissa monta kertaa vieraillut järvenpääläinen Aku Lehtonen ei muista nähneensä järjestyshäiriöitä niinä vuosina, kun omien juomien tuominen oli vielä sallittua. Lehtonen toivoisi käytännön palaavan vanhaan malliin.

– Olen tässä suhteessa aika liberaali. Kannatan sitä, että omien alkoholijuomien tuominen festivaalialueelle pitäisi olla sallittua. En näkisi siinä merkittävissä määrin ongelmia. En ole havainnut suuria negatiivisia merkkejä silloin, kun tänne on saanut tuoda (omia alkoholijuomia), Lehtonen sanoo.

Niin ikään useita kertoja Puistoblues-tapahtumassa vieraillut tuusulalainen Kirsti Lindqvist sallisi omien alkoholijuomien tuomisen festivaaleille.

– Ilman muuta (pitäisi olla sallittua). Olen käynyt täällä varmaan parikymmentä vuotta ja vasta muutaman vuoden ajan on ollut niin, ettei omien alkoholijuomien tuominen ole ollut sallittua. En ole ainakaan huomannut, että koskaan olisi ollut mitään ongelmia, Lindqvist kertoo.

Festivaalien anniskelusta vastaaville toimijoille omien juominen tuomisen salliminen ei ainakaan kuluttajien mukaan aiheuttaisi merkittävää takapakkia.

– Ostaisin kyllä siinäkin tapauksessa juomia myös festivaalialueelta ja ennenkin olen ostanut. Olutta, siideriä ja sen tyyppistä, Lindqvist kertoo.

Aku Lehtonen on Lindqvistin kanssa samoilla linjoilla.

– Voisin mahdollisesti ostaa myös anniskelupisteiltä juomia siinäkin tapauksessa, että omien juomien tuominen olisi sallittua. Saattaisin hyvinkin ostaa, jos tarjolla olisi kiinnostavia tuotteita, Lehtonen pohtii.

Järjestäjälle käy kumpi tahansa

Myöskään järjestäjän näkökulmasta omien alkoholijuomien nauttiminen festivaalialueella ei ole lähtökohtaisesti ongelmallista. Järvenpään Puistobluesin festivaalipäällikkö Miikka Porkka muistelee kuluttajatottumusten pysyneen suurin piirtein samanlaisina riippumatta siitä, saako omia juomia tuoda mukanaan.

– Uskoisin, ettei siinä (omien juomien tuomisessa) ole ongelmaa. Aiempina vuosina meillä on saanut tuoda omia juomia mukanaan, eikä silloin ole ollut minkäänlaisia järjestyshäiriöitä. Se on ollut sellaista sivistynyttä piknik-juomista, Porkka kertoo.

Vaikka Porkka ei näe ongelmaa kuluttajien mahdollisuudessa omien alkoholijuomien tuomiseen, nykyinen tilanne on järjestäjän näkökulmasta toimiva.

– Olemme hyvin tyytyväisiä järjestelyihin. Tämänhetkinen käytäntö käy meille vallan hyvin, Porkka sanoo.

Hinnat ja käytännöt vaihtelevat

Juomien hinta määräytyy erilaisten tekijöiden mukaan festivaalista riippuen. Puistobluesin yhteydessä järjestäjä vastaa anniskelusta lähes kokonaan itse, jolloin muun muassa palkat ja muut anniskeluun liittyvät kuluerät vaikuttavat jonkin verran hintoihin.

– Olemme pyrkineet pitämään hinnat kuluttajaystävällisinä niin ruuissa kuin juomissakin. Kaikessa voi tietysti aina parantaa. Toivotaan, että käynnissä olevat normipurkutalkoot auttavat jokaista tapahtumaa tulevaisuudessa, Porkka kiteyttää.

Nyt meillä on kuulemma festivaaleja, joihin ei saa viedä Mehukattiakaan eikä kahviakaan

Antti Kaikkonen

Kansanedustaja Kaikkonen on lakialoitteen kaatumisesta harmissaan, sillä hänen näkemyksensä mukaan lakialoite olisi toteutuessaan ollut hyvin linjassa kohtuukäyttöön kannustavan alkoholipolitiikan kanssa.

– Mielestäni aikanaan tekemäni lakialoite olisi ollut ihan linjassa näiden käytäntöjen kanssa. Nyt meillä on kuulemma festivaaleja, joihin ei saa viedä Mehukattiakaan eikä kahviakaan, kun kaikki juomat pitää joko kaataa maahan tai jättää portin ulkopuolelle, Kaikkonen huomauttaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus