Bangladesh: Dhakan panttivanki-isku oli kotitekoista terrorismia

Hyökkääjät olivat yliopistokoulutettuja nuorukaisia. Sisäministerin mukaan radikalisoitumisesta on tullut muoti-ilmiö.

Ulkomaat
Nuori tyttö ja mies sytyttävät kynttilöitä maahan lasketun kukkaseppeleen ympärille.
Dhakan terrori-iskun uhreja surtiin myös naapurimaassa Intiassa Kolkatan kadulle tehdyllä muistomerkillä.Piyal Adhikary / EPA

Bangladeshin sisäministerin mukaan panttivanki-isku, joka vaati perjantaina ja lauantaina lähes 30 ihmisen hengen, ei ollut kansainvälisen islamistijärjestön Isisin tekemä. Syylliset olivat paikallisia fanaatikkoja, joilla ei ole yhteyksiä Isisiin, sanoi sisäministeri Asaduzzaman Khani.

Isis on ilmoittanut tehneensä iskun, mutta Bangladeshin hallitus kiistää, että ryhmällä olisi toimintaa Bangladeshissa.

Khanin mukaan hyökkääjät kuuluivat Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh -ryhmään, joka julistettiin laittomaksi runsas vuosikymmen sitten.

Yksi hyökkääjä on kuulusteltavana

Poliisi on julkaissut turvallisuusjoukkojen ampumien kuuden hyökkääjät nimet ja kuvat. Seitsemäs pidätettiin ja on nyt kuulusteltavana.

– Kaikki olivat korkeasti koulutettuja nuorukaisia. He olivat käyneet yliopistoa. Kukaan ei ollut islamistien uskonnollisesta koulusta, Khan sanoi.

Hänen mukaansa useimmat olivat rikkaiden perheiden jälkeläisiä. Heidän radikalisoitumistaan Khan pitää muoti-ilmiönä.

Bangladeshissa suruaika

Ravintolassa tapetuista 20 panttivangista yhdeksän oli italialaisia, seitsemän japanilaisia, kolme bangladeshilaisia, joilla yhdellä ilmeisesti oli myös Yhdysvaltain kansalaisuus, sekä yksi intialainen. Lisäksi kuoli kaksi poliisia. 13 panttivankia pelastettiin.

Julistaessaan Bangladeshiin kaksipäiväisen suruajan pääministeri Sheikh Hasina sanoi, että tällaisiin julmuuksiin syyllistyneiden ainoa uskonto on terrorismi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters