Australiassa tehtiin historiaa: Parlamentin alahuoneeseen valittiin alkuperäiskansaa edustava nainen

Voimme opettaa muulle maailmalle kunnioitusta, Linda Burney sanoi voitostaan.

Sápmi
Linda Burney
Linda BurneyPaul Miller / EPA

Australian parlamentin alahuoneeseen on ensi kertaa valittu alkuperäisväestöön kuuluva naiskansanedustaja. Työväenpuolueen Linda Burney on ollut New South Walesin osavaltioparlamentissa jo runsaat kymmenen vuotta, mutta valtion parlamentissa hän rikkoo lasikaton.

Ensimmäinen aboriginaalimies alahuoneessa oli vuonna 2010 valittu Ken Wyatt. Ylähuoneessa on aiemmin ollut yksi aboriginaalinainen, Nova Peris.

Työväenpuolue oli pitänyt Bartonin alueen parlamenttipaikkaa kolme vuosikymmentä, mutta menetti sen viime vaaleissa konservatiiveille. Burneyn tie alahuoneeseen aukeni, kun vaalipiirien rajoja muutettiin ennen näitä vaaleja.

Sorretuimman väestönosan edustaja

59-vuotiaalla Burneylla on osavaltioparlamentin lisäksi pitkä ura muun muassa alkuperäisväestön oikeuksia käsittelevässä neuvostossa ja YK:n työryhmissä.

– Kaupunkimme Barton on sekoitus monista kulttuureista, joille haluan huomiota. Voimme opettaa muulle maailmalle kunnioitusta, Burney sanoi yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun):lle.

Alkuperäisväestö on Australiassa muuta väestöä selvästi huonommassa asemassa. Sen jäsenet sairastavat muita enemmän ja kuolevat nuorempina. Heillä on myös muita huonompi koulutus ja suurempi työttömyys.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset