1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauriinmetsästäjät-elokuvan ohjannut Michael Cimino kuollut

"Kukaan ei elä tekemättä virheitä. En koskaan kyseenalaista sitä, mitä teen", Cimino sanoi, kun palkittua Kauriinmetsästäjiä seurasi floppi.

Ulkomaat
Michael Cimino
Michael Cimino vuonna 2014 Lyonin filmijuhlilla Ranskassa. Guillaume Horcajuelo / EPA

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Michael Cimino on kuollut kotonaan Los Angelesissa. Hän oli 77-vuotias. Kuolinsyytä ei ole kerrottu.

Ciminon tunnetuin elokuva on Vietnamin sodasta kertova Kauriinmetsästäjät vuodelta 1978. Elokuva sai viisi Oscar-palkintoa, joista yksi tuli ohjauksesta.

Cimino muistetaan myös suurflopista, Kauriinmetsästäjien jälkeen käsikirjoittamastaan ja ohjaamastaan Portti ikuisuuteen -elokuvasta. Rahaa kului kolme kertaa suurbudjetin verran, elokuvan pituus venyi kolmeen ja puoleen tuntiin, eikä tulos houkutellut katsojia.

– Kukaan ei elä tekemättä virheitä. En koskaan kyseenalaista sitä, mitä teen, Cimino kommentoi joitakin vuosia sitten ja sanoi toivovansa, että jonakin päivänä_ Porttia ikuisuuteen_ pidetään mestariteoksena.

Tv-mainosten tekijästä elokuvaohjaajaksi

Cimino syntyi vuonna 1939 New Yorkissa italialaiseen siirtolaisperheeseen. Perheellä oli suuria toiveita yksityiskouluun lähettämänsä lahjakkaan pojan suhteen. Kun isälle selvisi, että hän oli valinnut elokuva-alan, hän ei puhunut pojalleen vuoteen, Cimino on kertonut.

Cimino aloitti uransa tv-mainosten ohjaaja. Elokuvia hän ohjasi kaikkiaan 12 elokuvaa. Viimeiseksi jäi vuonna 2007 julkaistu kolmiminuuttinen _No Translation Needed, _osa Cannesin elokuvajuhlien 60-vuotisjuhliin valmistuneesta lyhytfilmikokoelmasta 36 kuuluisalta ohjaajalta.

Viimeinen pitkä elokuva oli 20 vuotta sitten valmistunut Sunchaser – viimeinen matka.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi