1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Voimakkaat ukkoset saapuvat Suomeen – Näin varaudut rajuilmaan

Suuret ukkosrintamat voivat tuoda tänään ja huomenna mukanaan Suomeen voimakkaita ukkospuuskia. Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosiin kannattaa varautua muun muassa matkustamista lykkäämällä sekä keräämällä pihakalusteet ja lemmikit sisälle.

Sadealueiden liike viikonvaihteessa
Sadealueiden liike viikonvaihteessa
Kuva: Patrick Pleul / EPA

Itäiseen Suomeen on luvassa vuorokauden kuluessa mahdollisesti vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia (siirryt toiseen palveluun), kertoo Ilmatieteen laitos.

Ukkoskuuroista ja voimakkaista ukkospuuskista, joissa tuulee yli 20 metriä sekunnissa, varoitetaan maan itäosassa, Kainuussa, Lapin itäosassa ja Koillismaalla. Lisäksi maan itäosassa, Kainuussa, Koillismaalla sekä Lapissa Ranualla, Posiolla, Kemijärvellä ja Sallassa voi tulla rankkaa sadetta, jossa vettä kertyy yli 20 millimetriä tunnissa.

Vielä aamulla Ilmatieteen laitos arvioi, että osassa maata ukkospuuskat voivat olla erittäin voimakkaita eli tuulenpuuskien nopeus voisi olla yli 25 metriä sekunnissa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lisäksi Suomenlahdella, Perämerellä, Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisossa varoitetaan kovasta tuulesta. Suomenlahden länsiosassa ja Saimaalla voi tulla ukkospuuskia.

Puita voi kaatua, sähköjä katketa

Ukkospuuskat voivat Ilmatieteen laitoksen mukaan aiheuttaa vahinkoa ihmisille ja omaisuudelle esimerkiksi kaatamalla puita tai irrottamalla kattopeltejä. Lisäksi veneitä voi irrota kiinnityksistä ja sähköt voivat mennä poikki.

Ukkospuuska kaatoi puita elokuussa 2015 Mäntyharjulla. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Laitoksen sivuille onkin koottu ohjeita (siirryt toiseen palveluun) ukkospuuskiin varautumiseen.

Ennen ukkospuuskia kannattaa ladata matkapuhelimet, tarkistaa taskulampun paristot ja varata kotiin juomavettä sähkökatkojen varalta. Ikkunat, ovet ja parvekelasit suljetaan, sähkölaitteet kytketään pois päältä ja lemmikit pidetään sisällä.

Pihakalusteet ja irtaimet tavarat kannattaa kerätä pihalta pois. Auto kannattaa ajaa katokseen tai pois puiden läheisyydestä ja tarkistaa veneen kiinnitykset.

Vesille ei kannata lähteä ollenkaan. Autoiluakin kannattaa välttää, jos mahdollista. Jos matkustaminen on välttämätöntä, autoon kannattaa varata mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet, ruokaa ja juomaa, Ilmatieteen laitos neuvoo.

Kun ukkosrintama on päällä ja aiheuttaa voimakkaita tuulenpuuskia, kannattaa varoa kaatuvia puita ja sähkölinjoja.

Järkevintä on pysyä sisällä, poissa ikkunoiden läheisyydestä. Kannattaa muistaa, että telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät ole turvallisia.

Hissin käyttöä kannattaa välttää, koska sähkökatkoksen aikana sinne voi jäädä jumiin. Ilmatieteen laitoksen mukaan turvallisinta on pysytellä rakennuksen alimmassa kerroksessa tai kellarissa.

Ukkosmyrsky kaatoi ison puun seurakunnan leirikeskuksen päärakennuksen päälle Mäntyharjulla elokuussa 2015. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Jos ukkonen yllättää ulkona, etkä pääse turvallisesti sisätiloihin, suojaudu kaatuvilta puilta kivien väliin, kallion reunaan tai ojaan.

Myrskypuuskat voivat suistaa auton kaistalta tai kaataa esimerkiksi moottoripyörän.

Aja varovasti aukeille paikoille, jossa puuskat ovat voimakkaampia. Pysäköidessä autoa valitse paikka, joka on etäällä puista ja sähkölinjoista.

Ukkosella ei kannata lähteä vesille. Jos kuitenkin olet vesillä, hakeudu lähimpään rantaan, jos se on turvallista, ja kiinnitä alus. Purjeveneen purjeet kannattaa laskea.

**Kun ukkonen on ohi, **pysy vähintään 20 metrin etäisyydellä vaurioituneista sähköjohtimista. Turhaa matkustamista kannattaa välttää.

Tarkista, onko ikkunoihin, savuhormeihin tai kattorakenteisiin tullut vaurioita. Tukkeutuneet sadevesijärjestelmät kannattaa puhdistaa ja veneiden kiinnitykset tarkistaa.

Varo tielle kaatuneita puita ja varoita muita tielläliikkujia esteistä esimerkiksi varoituskolmiolla. Huomioi, että osittain kaatuneissa tai ristikkäin kaatuneissa puissa voi olla jännityksiä.

Jos et itse tarvitse apua, auta naapuria, Ilmatieteen laitos kehottaa.