Britannian pääministerikisan suosikki: Ei eroilmoitusta EU:lle tänä vuonna

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan sisäministeri Theresa Maylla on valtava etumatka johtajakisassa. Kolmannella sijalla oleva Andrea Leadsom vertaa itseään Margaret Thatcheriin.

Ulkomaat
Hymyilevä Theresa May kulkee poliisin ohi.
Sisäministeri Theresa May tulossa hallituksen kokoukseen pääministerin asuntoon Lontoossa.Andy Rain / EPA

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja- ja samalla pääministerikisan ykkössuosikki sisäministeri Theresa May sanoo, ettei eroneuvotteluja EU:n kanssa aloiteta ennen kuin Britannialla on selvä neuvottelustrategia.

– On tärkeää, että asia hoidetaan oikeassa aikataulussa ja niin, että Britannia saa siitä kunnon sopimuksen, May sanoi ITV-tv-kanavan (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Hänen kantansa on, ettei Britannian eroilmoitusta EU:lle anneta vielä tänä vuonna.

Hän sanoi myös, että EU-eron voitto kansanäänestyksessä kaksi viikkoa sitten oli vahva viesti huolesta, jota ihmiset tuntevat maahanmuutosta. Seuraavan hallituksen on saatava painettua se kestävälle tasolle, May vaati.

Kakkossijasta kova kilpa

Kadulla asteleva Michel Gove valokuvaajan tähtäimessä.
Oikeusministeri Michael Gove on myöntänyt, ettei hän kilpaile puoluejohtajan ja pääministerin paikasta karismalla.Sean Dempsey / EPA

The Sun on Sunday (siirryt toiseen palveluun) -lehden tuoreessa mielipidekyselyssä Mayta kannattaa puheenjohtajaksi 60 prosenttia konservatiivien äänestäjäkunnasta.

Kakkonen, oikeusministeri Michael Gove, on kaukana takana kymmenellä prosentillaan. Goven rinnalle on pyrkimässä suosiotaan kasvattanut apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom kuudella prosentillaan.

Leadsom kuvailee itseään The Sunday Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä pääministeri Margaret Thatcherin kaltaiseksi: "kykeneväksi yhdistämään tiukkuutta lämpimään persoonallisuuteen".

Gove ja Leadsome kannattivat EU-eroa. May oli eri mieltä, mutta ei varsinaisesti kampanjoinut EU:hun jäämisen puolesta. Leadsom sanoo, että hänen johdollaan Britannia olisi omilla teillään jo ensi vuonna.

Karismavajetta

Mayn heikkoudeksi johtajakisassa on arvioitu se, ettei hän ole poliitikkona näyttävä. Sellaisena ei toisin pidetä Michael Goveakaan. "Mitä karisma lieneekään, minulla ei ole sitä", on Gove lohkaissut.

May puolestaan sanoo, ettei hänelle sovi televisiostudioissa kiertely, lounaalla juoruilu tai juominen parlamentin baarissa.

– Minulla ei ole tapana näyttää tunteitani. Minä vain teen työt, jotka on tehtävä, May on sanonut.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset