Näkökulma: Mistä Jari Aarniolle uusi ekologinen lokero?

Jari Aarnion elämän uusi suunta ratkeaa syksyllä, kun käräjäoikeus ja hovioikeus antavat tuomionsa. Mikä Jari Aarnio on miehiään? Mikä on hänen paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa viiden vuoden kuluttua? Aarnion elämäntilannetta pohdiskelee Yle Uutisten oikeustoimittaja Ari Mölsä.

Kotimaa
Ari Mölsä.
Yle Uutisten oikeustoimittaja Ari MölsäAJ Savolainen

Jari Seppo Aarnio, 58, saapuu Ylen A-studion haastatteluun leppoisan oloisena.

– Kun on kaksi vuotta istunut yksin vankisellissä, aurinkoinen ja lämmin tuulenhenkäys vasten kasvoja tuntuu tosi mukavalta.

Aarnion suurissa oikeudenkäynneissä on nyt kesätauko. Tuomioita on luvassa syksyllä. Jari Aarnio on ollut median ja oikeuslaitoksen myllytyksessä kolme vuotta.

Mikä Jari Aarnio on miehiään? Miestä on kuvailtu taitavaksi ihmissuhdepeluriksi, mielipidemanipuloinnin mestariksi. Legendan mukaan hän puhuu keskustelukumppaninsa pyörryksiin varttitunnissa, jos tämä ei tajua olla varuillaan. Ilman ilmiömäistä karismaa ja lumovoimaa Aarnio ei olisi työssään Helsingin huumepoliisin päällikkönä pärjännyt niin hyvin kuin pärjäsi.

Haastatteluja ei Aarniolta ole oikeudenkäyntien aikana juuri herunut. Miksi hän sitten antoi Ylen A-studiolle erikoishaastattelun? Aarniolla on ilmeinen tarve viestittää kaikelle kansalle, että hän on yhä järjissään. Tahdikas julkisuuteen astumisen hetki on juuri nyt, kun varsinaiset oikeussalikäsittelyt ovat, ainakin toistaiseksi, ohi.

Oikeudenkäyntiensä yksityiskohdista Aarnio ei kuitenkaan suostu haastattelussa puhumaan. "Trial by newspapers" on poissa laskuista. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi on takonut käräjöintietiketin kultaiset säännöt päämiehensä kalloon.

Aarniolla on takanaan loistava tulevaisuus. Hänet valittiin vuoden poliisiksi 1987, ja poliisin ansioristin hän sai 1995. Helsingin huumepoliisin päällikkönä hän ratsasti voitosta voittoon liki 15 vuotta. Herrat kehuivat, media palvoi.

Kolme vuotta sitten Aarnion maailma romahti. Lehdistön lemmikistä tuli julkinen sylkykuppi. Esitutkinnan ja syyttäjien mukaan hän on raskaan sarjan huumepomo ja virkarikollinen, salaperäinen "Pasilan mies".

Onko Aarnio rikollinen vai ei? Jos on, kuinka suuren tuomion hän saa? Minä en sitä tiedä. Siitä päättävät niin käräjäoikeuden, hovioikeuden kuin mahdollisesti myös korkeimman oikeuden tuomarit. Syyttäjien väitteet ovat kovia, mutta poikkeuksellisen vakuuttavaa on ollut myös puolustuksen puhe.

Aarnio on juridisesti yhä syytön: hänellä ei ole vielä yhtään lainvoimaista, lopullista, tuomiota. On maltettava odottaa virkatuomareiden ratkaisuja ja niiden lainvoimaa.

Mistä Jari Aarniolle uusi ekologinen lokero? Edessäni istuu syyskuussa 59 vuotta täyttävä raavas mies.

– Perhe on tiukasti kasassa, hän sanoo ääntä korottaen.

Kaikki muut Aarnion elämän suuret asiat ovatkin sitten sumun peitossa. Poliisiksi hänellä ei enää ole paluuta. Entiset esimiehet ovat hänet hylänneet. Aarnio on saanut työtarjouksia, elokuvatarjouksia, kirjapyyntöjä.

– Syksyn tuomiot ratkaisevat loppuelämäni suunnan, hän sanoo.

Viiden vuoden kuluttua Aarnio saattaa istua vankilassa. Tai sitten hän on turvallisuusalan menestyvä konsultti.

Tohvelisankaria Jari Aarniosta ei tule ikinä.

Kirjoittaja on Yle Uutisten oikeustoimittaja. Koulutukseltaan hän on varatuomari ja sosiaalipsykologi.