Ruotsalaislehti: Baltops-sotaharjoitusten päällä lensi tuntemattomia lennokkeja

Tunnistamattomat ilma-alukset lensivät Dagens Nyheterin lähteiden mukaan yöllä tuhannen metrin korkeudessa. Siksi epäilykset suuntautuvat jonkin ulkovallan tiedustelutoimintaan, DN kirjoittaa.

Ulkomaat
MQ-1 sotilaslennokki
Yhdysvaltalainen MQ-1 Predator -lennokki kuvattuna Latvian taivaalla syyskuussa 2015.Valda Kalina / EPA

Ruotsin puolustusvoimat selvittää, kenelle kuuluivat miehittämättömät lennokit, jotka lensivät luvatta Baltops-sotaharjoitusten yllä Itämerellä viime kuussa. Myös Suomi ja Ruotsi osallistuivat sotilasliitto Naton johtamiin harjoituksiin.

Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehti on saanut tietoonsa, että Utön alueella oli ulkopuolista lentoliikennettä lentokiellosta huolimatta. Ruotsin puolustusvoimat ei toistaiseksi halua ottaa kantaa siihen, kuinka vaarallisesta tilanteesta mahdollisesti oli kysymys.

– Meidän täytyy tutkia asiaa, ennen kuin annamme kommentteja. Analyysi on meneillään, puolustusvoimien viestintäpäällikkö Philip Simon vastaa.

Asevoimat ei ole myöskään kertonut, puututtiinko luvattomaan lentelyyn.

Kauko-ohjattavia ilma-aluksia on nykyisin yleisesti asevoimilla. Myös Ruotsin puolustusvoimilla on useita eri lennokkityyppejä. Baltops-harjoitusten ylle ilmestyneet lennokit eivät kuitenkaan olleet Ruotsin omia tai kuuluneet suunnitelmiin.

Lennokilla voi saada tärkeää tiedustelutietoa

Viatonkin selitys on mahdollinen, sanoo Dagens Nyheter. Se viittaa viime vuoden Baltops-harjoitukseen, jossa eräs lehtiyhtiö otti Skånen maihinnousuharjoituksista ilmakuvia uutisiinsa.

Tällä kertaa olosuhteet olivat kuitenkin toiset: oli yö, ja lennokit lensivät DN:n lähteiden mukaan tuhannen metrin korkeudessa. Siksi epäilykset suuntautuvat johonkin ulkovaltaan, DN kirjoittaa.

Kauko-ohjattavia lennokkeja on monenlaisia. Pienimmät ovat käsilaukkukokoa, suurimmat Yhdysvaltain Hawkien kokoisia, siipiväliltään 40 metriä. Sellainen kykenee pysymään ilmassa vuorokauden kerrallaan.

Baltiassa sotilaat saavat ampua tuntematonta lennokkia

– Lämpökameroilla ja infrapunatunnistimilla varustetut lennokit pystyvät ottamaan kuvia, joissa on arvokasta tietoa miehistöjen määristä, materiaalista ja taktiikasta, kertoo DN:n kokenut sotilaslähde.

Sen mukaan sotilastarkoitukseen käytetty lennokki voi myös vaikuttaa siviililennokilta, jos se sattuu putoamaan ja joutuu vastapuolen käsiin.

Baltiassa on vastaavissa tilanteissa oltu varsin suoraviivaisia: Naton harjoituksissa viime vuonna Virossa Ämarin lentotukikohdan sotilaat tulittivat lennokkia kivääreillä. Latvia antoi viime kuussa sotilailleen luvan pudottaa tunnistamattomat lennokit ampumalla.