Asuntovelan määrä kasvaa Etelä-Karjalassa muuta maata hitaammin

Syitä asuntovelan määrän rauhallisempaan kasvuun voi olla monia, asuntojen hintojen maltillinen kasvu ja muuttotappio selittänevät ilmiötä ainakin osin.

asuntolainat
Asiakas ja kiinteistönvälittäjä
YLE Etelä-Karjala

Asuntovelan määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa muuta maata hitaammin koko 2000-luvun ajan. Vuodesta 2002 vuoteen 2015 keskimääräinen asuntovelka yhtä velallista kohti kasvoi noin 36 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Kymenlaaksossa asuntovelan määrä kasvoi samana aikana noin 40 prosenttia ja Uudellamaalla 45 prosenttia.

Muuttotappio hillinnee asuntojen hinnan nousua

Eteläkarjalaiset pankinjohtajat arvioivat, että syynä hitaampaan velkamäärän kasvuun voi olla asuntojen hintojen maltillisempi kasvu ja maakunnan ikärakenne.

Danske Bankin Lappeenrannan konttorinjohtaja Jarmo Nikusen mukaan Etelä-Karjalassa asuntojen hinnat olivat jo vuonna 2002 korkeammat kuin esimerkiksi Kymeenlaaksossa.

– Viime aikojen asuntojen hintakehitys on ollut Etelä-Karjalassa järkevää, Nikunen arvioi.

Etelä-Karjalan Osuuspankin pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki arvelee muuttotappion olevan yksi syy asuntolainojen määrän hitaaseen kasvuun.

– Lapsiperheillä on yleensä suurimmat asuntovelat, joten ehkä muuttotappio ja lasten määrän väheneminen näkyy myös asuntovelan määrässä, Iiskonmäki sanoo.