Hovioikeus Talvivaaran tiedottamisrikosepäilyistä: Kaksi syytekohtaa vanhenee

Helsingin hovioikeus on maanantaina antanut ratkaisun, jonka mukaan kaksi Talvivaaran tiedottamisrikosepäilyihin liittyvää syytekohtaa ovat vanhentuneita. Asiakokonaisuuden oikeudenkäynti alkaa näillä näkymin loppuvuodesta 2016.

Kotimaa
Pekka Perä
Pekka PeräPetteri Paalasmaa / AOP

Helsingin hovioikeus katsoo, että kaksi Talvivaaran tiedottamisrikosepäilyihin liittyvää syytekohtaa ovat vanhentuneita. Hovioikeus kumosi tänään maanantaina antamassaan ratkaisussa käräjäoikeuden päätöksen, jossa kahden teon osalta syyteoikeuden vanhentumisaikaa jatkettiin vuodella.

Tapaus liittyy Talvivaaran kaivososakehtyhtiön tiedotukseen. Syyttäjä nosti toukokuussa syytteet Talvivaaran kaivososakeyhtiön toimitusjohtajaa Pekka Perää, entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta ja entistä talous- ja rahoitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä vastaan. Pekka Perää vastaan nostettiin syyte kymmenestä epäillystä tiedottamisrikoksesta. Neljä rikosepäilyistä koskee Saila Miettinen-Lähdettä ja yksi rikosepäily Harri Natusta.

Henkilöitä epäillään nikkelin tuotantopäivitysten viivyttämisestä ja harhaanjohtavista ennusteista Talvivaaran toimintaan liittyen. Epäillyt henkilöt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2011–2013. Aiemmin tänä keväänä syyttäjä haki syyteoikeuden jatkamista, jonka käräjäoikeus myönsi. Helsingin käräjäoikeus päätti keväällä pidentää tiedottamisrikosepäilyihin liittyvän syyteoikeuden vanhenemista vuodella.

Helsingin Sanomat kirjoitti maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun), että jos käräjäoikeus ei olisi pidentänyt vanhentumisaikaa, osa syytteistä olisi ilmeisesti vanhentunut hyvin pian. Arvopaperimarkkinalain mukainen tiedotusrikos vanhenee viidessä vuodessa.

Hovioikeuden ratkaisu on valituskelpoinen. Syyttäjä voi vielä halutessaan valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus voi myöntää valitusluvan.

Talvivaaran tiedotusrikosepäilyjen käsittely oikeudessa alkaa näillä näkymin syksyllä 2016. Tuolloin oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi salassa pidettäviksi säädettyjä tai määrättäviä kohtia lukuun ottamatta.