Asiantuntijat samaa mieltä Italian pankkien ongelmista – Euroopan tilanteesta erimielisyyttä

Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen ja OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen ovat eri mieltä, kuinka vakava tilanne Euroopan pankkisektorilla on. Siitä asiantuntijat ovat samaa mieltä, että Italian pankeilla ei mene hyvin.

Ylen aamu
Esa Puttonen ja Reijo Heiskanen
Huoli pankkien kannattavuudesta on laskenut pankkiosakkeiden kursseja jyrkästi. Millä tolalla Euroopan pankkisektori on? Siitä aamu-tv:ssä keskustelivat Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen ja OP-Pohjola -ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Pankkien osakekurssit ovat Euroopassa laskeneet jyrkästi, kun huoli niiden kannattavuudesta on iskenyt markkinoille. Viittäkymmentä suurinta eurooppalaista pankkia seuraava Stoxx 600 -indeksi on laskenut kuluvan vuoden aikana yli 30 prosenttia. Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen indeksi on lähes viisi prosenttia alempana kuin ennen äänestystä.

– Isoin huoli on eurooppalaisten pankkien kannattavuudesta. Peruspankkitoimintaa on vaikea saada niin kannattaviksi kuin se oli hyvinä vuosina. Toinen päällekaatuva huoli on erityisesti Italiasta tuleva huoli luottotappioista, sanoi Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen Ylen aamu-tv:ssä.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen suhtautuu tilanteeseen Puttosta rauhallisemmin. Heiskasen mukaan tilanne Euroopan pankkisektorilla on parantunut, mutta maailmanlaajuinen epävarmuus markkinoilla heijastuu myös eurooppalaisiin pankkeihin.

– Tässä on tietynlainen hermomittari, mutta alla oleva tilanne on kuitenkin selkeästi parempi, ja se suunta on ollut parempi kuin osakekursseista voisi päätellä, Heiskanen sanoi.

Huoli Italian pankeista on jo pitempään vaivannut markkinoilla. Heiskanen huomautti, että ongelmat italialaispankeissa ovat pikkuhiljaa kasautuneet.

– Niistä ei ole päästy eroon. Italian pankkisektorin tilanne ei ole mitenkään akuutti. Se on ollut taustalla useita vuosia.

Hajanainen pankkikenttä

Puttonen nosti keskustelussa esiin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) huhtikuussa julkaiseman raportin, jonka mukaan yksi maailmantalouden suuria riskejä on Euroopan mahdollinen pankkikriisi.

– Avainsana on hajanaisuus Euroopan pankkikentässä. Tässä on selvä jakoero pohjoisen ja etelän välillä. Jos ajatellaan pohjoista, pankit ovat hyvässä kunnossa. Kun mennään Etelä-Eurooppaan, siellä tilanne on toisenlainen. Erityisesti Italian pankit ovat oma lukunsa, Heiskanen sanoi.

Puttonen huomautti, että nollakorkojen aikana pankkien on vaikea saada perinteistä pankkitoimintaa kannattavaksi. Hän piti mahdollisena jopa talletuspakoa italialaispankeista, vaikka sellaista huolta ei isossa kuvassa pitäisikään olla.

Italiassa pääministeri Matteo Renzin hallitus on kuitenkin tehnyt jo paljon tilanteen korjaamiseksi, Heiskanen sanoi. Tilanne on hänen mukaansa nyt parempi kuin maailmanlaajuisen finanssikriisin iskiessä.

– Ollaan ratkaisevasti paremmin valmistauduttu mahdollisesti tulevaan eurooppalaiseen talouskriisiin kuin mitä tultaessa 2007–2008. Voi sanoa, että siinä ovat hyvät uutiset. Huonot uutiset ovat, että siihen kriisiin me tulimme täysin valmistautumattomina, Puttonen sanoi.