Länsimetro ja urakoitsijat käräjöivät miljoonista – “Toimintaa leimanneet arvaamattomuus, poukkoilu ja epäselvyydet”

Kolme urakoitsijaa vaatii oikeudessa Länsimetrolta yhteensä yli 10 miljoonan euron saatavia. Esimerkiksi Destia syyttää Länsimetroa viivyttelystä ja sekavuudesta, Länsimetro taas syyttää Destiaa muun muassa 2,5 kilometrin halvan muoviputken laskuttamisesta kalliin betonisalaojan hinnalla.

Kotimaa
Matti Kokkinen
Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen ei halua kommentoida urakoitsijoiden väitteitä Länsimetron projektinhallinnan riittämättömyydestä.Ronnie Holmberg / Yle

Länsimetro Oy on riitautunut Länsimetroa rakentavien urakoitsijoiden kanssa rahasta. Kolme yhtiötä on jo jättänyt käräjäoikeuteen haastehakemuksen, jossa ne vaativat miljoonasaatavia Espoon ja Helsingin kaupungin omistamalta metroyhtiöltä.

Destia Oy vaatii noin kolmen miljoonan euron saatavia, YIT Rakennus Oy riitelee noin viidestä miljoonasta ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy reilusta kahdesta miljoonasta eurosta.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen kertoi Ylelle viime viikolla, että lisäksi muutama riita on luultavasti etenemässä oikeuteen asti. Tänään Kokkinen kieltäytyi kommentoimasta asiaa tarkemmin.

– Toiveeni on, että kaikki urakat saataisiin sopimusten mukaisesti tehtyä ja että osapuolien välillä löytyy yhteinen näkemys siitä, miten sopimusehtoja on tulkittava, Kokkinen tyytyy nyt toteamaan.

Destian vaatimuksissa on kyse Keilaniemi-Lauttasaari -välin tunnelitöistä. A-Insinöörit puolestaan riitelee ennen muuta asemarakennusten rakennesuunnittelu-urakoihin liittyvästä laskutuksesta. YIT:n riita liittyy siihen, että YIT:n näkemyksen mukaan heille annettiin väärää tietoa Niittykummun tunnelin ja aseman louhintatyön vaativuudesta urakkasopimusta tehdessä. YIT:n ja Länsimetron riidasta kertoi tarkemmin viime viikolla Rakennuslehti (siirryt toiseen palveluun).

Länsimetro on kiistänyt YIT:n ja Destian saatavat. Lisäksi Länsimetro on haastanut nämä yhtiöt vastakanteella oikeuteen. Näiden riitojen oikeudenkäynnit alkavat syksyllä.

“Länsimetron ja Swecon osaaminen ja resurssit riittämättömiä”

Sekä A-Insinöörit että Destia moittivat haastehakemuksissaan Länsimetroa kovin sanoin. A-Insinöörit haukkuvat niin Länsimetron kuin sen käyttämän konsultin Swecon pystyyn:

– Tällaisessa hankkeessa Tilaajan [Länsimetro] henkilöstön ja sen käyttämän rakennuttajakonsultin osaamisen tulisi olla korkeaa tasoa ja resurssit riittävät. Näin ei valitettavasti ole ollut Länsimetro-hankkeessa, sanotaan A-Insinöörien haastehakemuksessa.

Lisäksi A-Insinöörit sanoo haastehakemuksessaan Länsimetron kieltäneen rakennesuunnittelusta vastannutta A-Insinöörit Suunnittelu Oy:tä kommunikoimasta suoraan rakennusurakoitsijoiden kanssa, mikä on yhtiön mukaan aiheuttanut tarpeettomia ongelmia.

– Tilaajan [Länsimetro] toimintaa ovat leimanneet arvaamattomuus, suunnittelemattomuus, poukkoilu ja epäselvyydet yhteistoimintamuodoista tehtyjen muutosten jälkeen, A-Insinöörien haastehakemuksessa syytetään.

Sekä A-Insinöörit että Destia sanovat Länsimetron viivytelleen lisätyötarjousten hyväksymisessä. Destian mukaan joidenkin tilausten tekeminen on kestänyt jopa kuukausia, vaikka asiasta on huomautettu useissa työmaakokouksissa.

– Tilanne on johtanut siihen, että töitä on jouduttu tekemään Urakoitsijan [Destia] toimesta ennen kuin Tilaaja [Länsimetro] on hyväksynyt tarjouksen ja tehnyt tilauksen, moititaan Destian haastehakemuksessa.

Länsimetron Kokkinen ei kommentoi syytöksiä.

– En kommentoi sitä lainkaan, nehän ovat asioita, joita käytetään sitten perusteluina puolin ja puolin, hän sanoo.

Länsimetro Oy: Destia laskutti kilometritolkulla muoviputkea betoniputken hinnalla

Länsimetro vastaa oikeudelle jättämissään vastineessa ja vastakanteessa Destian vaatimuksiin jyrkästi. Länsimetro muun muassa sanoo vastineessa Destian yrittäneen erehdyttämällä laskuttaa miljoonia ylimääräistä.

Suurin riita on salaojaputkesta. Länsimetron mukaan “Destia on härskisti menetellen liikalaskuttanut ja saanut Länsimetron maksamaan erehdyksessä” liki 2,5 kilometriä muovista salaojaputkea ruiskubetonisalaojan hinnalla.

Länsimetron mukaan muovisen putken hinta olisi asennettuna 8,75 euroa metriltä, kun Destia on vastakanteen mukaan laskuttanut yhtiötä 940,57 euroa metriltä, eli kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa.

Lisätyötarjousten käsittelyn viivästyminen on Länsimetron mukaan johtunut Destian kyseenalaisista menettelytavoista.

– Destia on lisäksi "koplannut" perusteettomia lisä- ja muutostyötarjouksia toisiinsa tyyliin "kumpikin on hyväksyttävä" ja heti ("tarjous on voimassa vain tämän työmaakokouksen ajan") tai "toisesta luovutaan, jos toinen tarjous hyväksytään". Destian menettely osoittaa, että Destia on pyrkinyt painostamaan Länsimetroa hyväksymään ylihintaisia tarjouksiaan, kirjoittaa Länsimetro oikeudelle antamassaan vastineessa ja kertoo tämän vaikeuttaneen lisätöistä sopimista.

Länsimetro ei ole vielä vastannut A-Insinöörien jättämään haastehakemukseen. Myöskään Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen tai riitojen osapuolina olevat yhtiöt eivät halua kommentoida keskeneräistä oikeusprosessia.