Talousjohtajabarometri: Kilpailukykysopimus epäonnistui

Suurin osa talousjohtajista odottaa yrityksensä liikevaihdon kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana, mutta kilpailukykysopimuksen vaikutuksia arvioidaan vaatimattomiksi.

talous
Kilpailukykysopimus allekirjoitetaan Kesärannassa.
Kilpailukykysopimus allekirjoitettiin Kesärannassa 14. kesäkuuta 2016.Petteri Paalasmaa / AOP

Talousjohtajabarometriin osallistuneiden talousjohtajien enemmistö pitää työllä ja tuskalla neuvoteltua kilpailukykysopimusta epäonnistuneena. Kyselyn vastaajista 57 prosenttia on sitä mieltä, että hallitus onnistui huonosti tai erittäin huonosti kilpailukykysopimuksen laatimisessa.

Talousjohtajien joukossa sopimuksen vaikutuksia oman yrityksen kilpailukykyyn pidetään vaatimattomina. Yhdeksän kymmenestä talousjohtajasta arvioi vaikutusten jäävän pieniksi tai olemattomiksi.

Liikevaihto kasvaa, henkilöstö vähenee

Vaisusta sopimuksesta huolimatta 63 prosenttia talousjohtajista odottaa yrityksensä liikevaihdon kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Ennakoidusta liikevaihdon kasvusta huolimatta lähes kolmannes talousjohtajista odottaa kuitenkin henkilöstövähennyksiä yrityksessään.

Maailmantalouden tila on talousjohtajien mielestä synkentynyt vuodessa. Usko maailmantalouden kasvuun on heikentynyt huomattavasti, kun vastauksia vertaa vuodentakaiseen barometriin. Vielä viime vuonna 68 prosenttia talousjohtajista uskoi maailmantalouden kasvavan lähitulevaisuudessa. Nyt kasvuun uskovien määrä on enää 37 prosenttia.

Barometrin toteutti konsulttiyhtiö Rainmaker aikavälillä 9.5.–31.5.2016. Kyselyyn osallistui 60 suomalaista talousjohtajaa suurista ja keskisuurista yrityksistä.