1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Koira voi haistaa verensokerin laskun ja varoittaa diabeetikkoa vaarasta – video

Koirasta voi olla iso apu sekä terveydenhoidossa että kasvatuksessa. Reipas ja sosiaalinen koira on oiva apuopettaja koululuokassa. Verensokerin laskun haistava hypokoira voi ehkäistä diabeetikoiden vaaratilanteita. Katso videolta koirien vierailu Ylen aamu-tv:n lähetyksessä.

 Milli (vas.) ja Goxy
Aamu-tv:n studiossa vierailivat diabetes-potilaita auttava hypokoira Goxy omistajansa, Hypokoira ry:n puheenjohtaja Susanna Klefströmin sekä erityislapsia auttava Milli-koira omistajansa Päivi Latvala-Sillmanin kanssa.

Koirien työskentelystä niin terveydenhoidon kuin kasvatuksenkin parissa on saatu hyviä kokemuksia. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Milli-koira motivoi autistisia oppilaita koulutyöhön.

– Koira vaikuttaa siihen, että oppilailla on rentoutuneempi ja mukavampi olo luokassa ja että oppiminen on hauskempaa, sanoo Millin omistaja, erityisluokan opettaja Päivi Latvala-Sillman.

Latvala-Sillmanin mukaan reipas, avoin ja sosiaalinen koira tuo paljon apua luokkaan. Koiran käsittely ja rapsuttelu laskevat oppilaiden stressihormoneja ja toimivat siten myös palkintona oppilaille.

Huono aamu voi muuttua paremmaksi, kun koira ottaa oppilaan vastaan koulussa.

– Koiran vuorovaikutus on selkeää ja näkyvää ja lapset ymmärtävät sitä hyvin, Latvala-Sillman sanoo.

Koira kannustaa lasta mittaamaan verensokerin

Koiran taidoista on hyötyä myös diabeetikolle, jonka omahoidon tukena työskentelevää karvaista apulaista kutsutaan hypokoiraksi.

Aamu-tv:ssä vieraillut Goxy-koira haistaa verensokerin vaihteluita ja ilmaisee ne omistajalleen. Koira tukee verensokerimittarin käyttöä.

– Mittaria käytetään edelleen ja ehkä vähän enemmänkin aina silloin, kun koira haistaa, että sokerit ovat liian matalalla tai ehkä myös silloin, kun ne ovat liian korkealla, sanoo Hypokoira-yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Klefström.

Hypokoiria on esimerkiksi lapsiperheissä. Vanhemman pyyntö mitata verensokeri voi tuntua lapsesta tylsältä, mutta kun koira pyytää samaa, mittaus voi tuntua helpommalta.

– On myös huomattu, että kun sairastuu diabetekseen murrosiässä, voi haluta salata sairauden. Mutta kun koira on mukana, ja asia tulee puheeksi koiran kautta, se lisää avoimuutta, Klefström sanoo.

Klefström tietää tilanteita, joissa koira on yöaikaan herättänyt diabeetikon, jonka verensokeri on laskenut vaarallisen matalalle. Koira on myös saattanut ohjata vanhemmat lapsen luokse, kun lapsi on jäänyt ulos istumaan matalan verensokerin vuoksi.