Kouvolan koulujen kunnossa paljon puutteita: "Lomien jälkeen päätetään, mistä reunasta aloitetaan"

Kouvola selvitytti 12 koulurakennuksen kunnon alan tarkastusyhtiöillä. Tuoreiden raporttien mukaan monessa koulussa riittää korjattavia asioita, joista osa vaatii välitöntä toimintaa. Yksi tutkituista kouluista on laitettu käyttökieltoon. Kouvolan tilaliikelaitoksen rakennuttajapäällikön Katja Aholan mukaan sisäilmaongelmia ei ole, vaan kyse on pitkälti rakennusteknisistä ongelmista.

Kouvola
Hirvelän koulu
Yle

Kaupungin tilaamat kuntotutkimukset ja -arviot yhteensä 12 koulusta ovat valmistuneet. Selvitykset päätettiin tilata jo keväällä kouluverkkosuunnittelun pohjaksi.

Raksystems Oy teki kuntoarviot Anjalankosken lukion koulurakennuksesta, Inkeroisten yhteiskoulusta, Keskustan koulusta, Naukion yhtenäiskoulusta, Saviniemen koulusta, Viialan koulusta ja Voikkaan koulusta.

Inspecta Oy tutki ja arvioi Anjalan, Hirvelän, Pilkanmaan, Tehtaanmäen ja Ummeljoen koulujen kunnon muun muassa rakenneavausten sekä sisäilmatutkimusten avulla. Näiden viiden koulun lakkauttamissuunnitelman kaupunginhallitus torjui toukokuun lopussa tiukan äänestyksen jälkeen.

Anjalan koulussa riskejä ja vaurioita

Anjalan koulu on ehditty jo laittamaan käyttökieltoon. Kuntoraportin mukaan sekä vuonna 1952 valmistuneessa vanhassa että vuonna 1974 valmistuneessa uudessa osassa on merkittäviä sisäilman laatuun vaikuttavia riskejä ja vaurioita.

Molemmat rakennukset tulee peruskorjata rakenteiden ja talotekniikan osalta, mikäli koulun käyttöä jatketaan.

Inspecta Oy:n raportin toimenpide-ehdotuksia Anjalan koulun tulevaisuudesta

– Molemmat rakennukset tulee peruskorjata rakenteiden ja talotekniikan osalta, mikäli koulun käyttöä jatketaan, todetaan Inspecta Oy:n raportissa.

Näillä näkymin Anjalan oppilaat siirtyvät väistötiloihin vuonna 1973 rakennettuun Anjalankosken lukion rakennukseen, joka on ollut tyhjillään.

– Rakennukseen on kertynyt runsaasti rakennuksen iästä, materiaaleista ja toteutustavasta johtuvia korjaustarpeita, sanotaan Raksystems Oy:n raportissa Anjalankosken lukion koulurakennuksesta.

Lukion koulurakennuksesta on teetetty vielä lisätutkimuksia, joissa halutaan varmistaa muun muassa sisäilman laatu. Tuloksia odotellaan heinäkuun puolivälissä.

Rakennusteknisiä ongelmia

Kouvolan kaupungin tilaliikelaitoksella myönnetään, että mikään tutkituista rakennuksista ei ole uusi.

– Vanhoissa on aina jotain remontoitavaa. Totuus on kuitenkin, että ne ovat rakennusteknisesti joko tyydyttävässä tai välttävässä kunnossa, sanoo rakennuttajapäällikkö Katja Ahola.

Tutkimusraportit sisältävät monia korjauskehoituksia ja suosituksia, joista osa vaatii nopeampaa toimintaa kuin toiset.

– Välittömänä korjaustoimenpiteenä on varmistettava vanhojen julkisivulevyjen kiinnipysyminen tuleviin korjauksiin asti, jottei rakennuksen käyttäjille aiheudu vaaraa levyjen putoamisesta, kertoo Inspecta Oy:n kuntotutkimus Hirvelän koulusta.

Kaupungin tilaliikelaitos ottaa suositukset vakavasti.

– Tulokset ovat juuri tulleet, joten toistaiseksi käytännön toimenpiteisiin ei ole ryhdytty kuin Anjalankosken lukiossa, jotta oppilaat voisivat mennä sinne syksyllä kouluun. Heti lomien jälkeen varmasti päätetään, mistä reunasta aloitetaan, uskoo rakennuttajapäällikkö Katja Ahola.

Miten koulutyö näissä kouluissa onnistuu raporttien tietojen pohjalta?

– Koulutyö sinänsä onnistuu. Sisäilmaongelmia ei ole, vaan kyse on pitkälti rakennusteknisistä ongelmista, arvioi Ahola.

Virkamies kaipaa linjavetoja ja päätöksiä

Kouvolan kaupungin tilaliikelaitoksen virkamies toivoo nykyistä pitkäjänteisempää suunnittelua ja päätöksiä koulutiloista.

Pitäisi päättää, tehdäänkö kaikkiin laastaripaikkauksia vai tehdäänkö rohkeita päätöksiä kouluista, jotka laitetaan terveellisiksi, turvallisiksi ja tehokkaiksi rakennuksiksi.

Katja Ahola

– Pitäisi päättää, tehdäänkö kaikkiin laastaripaikkauksia vai tehdäänkö rohkeita päätöksiä kouluista, jotka laitetaan terveellisiksi, turvallisiksi ja tehokkaiksi rakennuksiksi. Ei tähän kouluverkkoasiaan voida mielestäni joka vuosi palata, sanoo rakennuttajapäällikkö Katja Ahola.

Aholan mukaan nykyisillä investointirahoilla ei millään saada kaikki nykyisiä rakennuksia hyvään kuntoon.

– Vanhassa koulussa peruskorjaus voi maksaa helposti 3-4 miljoonaa euroa.

Tilaliikelaitos koostaa 12 koulun kuntotutkimuksista tiivistelmän muun muassa poliitikkojen käyttöön.