Uimarannoilla upotetaan salaa jopa kahvinkeittimiä ja pankkikortteja

Uimarannoilla oleskelijat heittävät usein aivan surutta järveen sellaista roinaa ja roskaa, joka pilaa ympäristöä ja on vaaraksi vedessä pulikoiville lapsille ja aikuisille. Rantavedestä on noussut muun muassa heinällä ja hiekalla täytetty krokotiili.

Kuva: Maarit Väänänen

Uimavesien tyypillisimpiä roskia ovat järvessä killuvat tölkit ja muut eväiden syömiseen liittyvät roskat. Uimarantoja putsaavien Joensuun Laitesukeltajien haaviin on tosin jäänyt paljon harvinaisempaakin saalista.

– Honkalammen uimarannalta Liperistä löysimme ison, heinällä ja hiekalla täytetyn krokotiilin. Jouduimme hinaamaan sen liinoilla ylös, oli sen verran painava. Kyllähän se vähän aikaa ihmetytti, että mikä se tämä on ja miten se painaa näin paljon, kertoo Joensuun Laitesukeltajien puheenjohtaja Heikki Miettinen.

Honkalammen uimarannalta Liperistä löysimme ison, heinällä ja hiekalla täytetyn krokotiilin.

Heikki Miettinen

Joensuun Laitesukeltajat ovat nostaneet Pohjois-Karjalan uimavesistä tavallisimpien roskien lisäksi muun muassa golfpalloja, kahtia leikatun pankkikortin, rikkinäisiä leluja sekä vanhoja peltiämpäreitä ja kahvinkeittimiä.

Sukeltajat löytävät toisinaan syvistä vesistä myös kulkuneuvoja. Esimerkiksi Tuusniemen Paakkilan vanhasta, vedellä täyttyneestä kaivoksesta on nostettu ylös Kawasaki -merkkinen moottoripyörä.

Roska lentää syrjässäkin

Joensuussa kaupungin uimarannat ovat kuitenkin pysyneet yllättävän puhtaina, vaikka toisin voisi olettaa. Poikkeuksena on vain Pielisjokea halkova Ilosaari, kertoo Heikki Miettinen.

Hylätty auto Paakkilan kaivoksessa. Kuva: Maarit Väänänen

– Voisi kuvitella, että kaupungissa roskaamista ja jätteitä olisi paljon, mutta enemmänkin ongelmia on Joensuun ulkopuolella vähän syrjemmässä. Esimerkiksi Leinosenlammella Liperissä on uusi laituri ja se on sellainen paikka, jossa nuoriso tykkää viettää aikaa.

Joensuun Laitesukeltajat kävivät viikonvaihteessa myös Liperin Honkalammella, jossa on vastikään tehty ilkivaltaa laittamalla vaarallisia keppejä uimarannalle pystyyn.

– Siinäkin rannalla näkyi sitä tavaraa olevan muutakin ja sitä oli heitetty sinne järveen. Järvessä ei kuitenkaan teräviä keppejä ollut. Tarkistimme, ettei siellä niitä ansoja ole, selvittää Joensuun Laitesukeltajien puheenjohtaja Heikki Miettinen.

Joensuun Laitesukeltajien lisäksi Pohjois-Karjalan uimavesiä putsailevat talkoilla myös Joensuun Urheilusukeltajat.