1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kannattaako allergiatesti uusia aikuisena? Ruoka-allergia selviää usein maistamalla

Kala- ja pähkinäallergiat antavat suhteellisen harvoin periksi. Tämän vuoksi allergikko ei aina hoksaa tai uskalla kokeilla, onko tilanne muuttunut. Muutoksia ruuan sietämisessä seurataan ja kokeillaan usein maistamalla. Mikäli allergiaoireet ovat olleet voimakkaat, on uusi testi maistamista turvallisempi vaihtoehto.

terveys
Suolassa paistettua nieriää ja tartarkastiketta
Merisuolaa pannulle ja kala kuuman suolan päälle. Muutaman minuutin päästä ruoka on valmis.Juha Mäntykenttä / Yle

Vauvoille ja pienille lapsille tutut ruoka-allergiat, kuten maito- ja muna-allergiat, häviävät useammilla kouluikään mennessä.

– Esimerkiksi vauvana maidolle reagoivista alle 10 prosenttia saa enää kouluiässä oireita maidosta, sanoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto.

Kaikki ruoka-allergiat eivät kuitenkaan poistu yhtä tyypillisesti iän myötä. Pähkinä- sekä kala- ja äyriäisallergiat pitävät usein tiukasti pintansa. Vanto kertoo, että esimerkiksi pähkinäallergisista vain joka viides alkaa iän karttuessa sietää pähkinöitä.

Joskus näistäkin toivutaan. Tätä ei kuitenkaan pääsääntöisesti seurata vuosien varrella rutiininomaisilla allergiatesteillä. Vanto kertoo, että käytännössä ruuan sietämistä kokeillaan yleensä syömällä ja seuraamalla, aiheuttaako ruoka-aine edelleen oireita.

Esimerkiksi osa potilaista reagoi lohikaloihin, mutta saattaa sietää kuhaa tai siikaa.

– Se on se tavallisin tapa. Ruoka-allergiassa ruokavalion pituus on aina rajoitettu. Kun on todettu tietty ruoka-allergia, aika ajoin täytyisi kokeilla joko sitä sietää.

Mikäli allergiaoireet ovat olleet aiemmin pahoja, on uusi testi maistamista turvallisempi vaihtoehto.

– Testillä nähdään, onko allergia lieventynyt tai peräti voimistunut ennen kuin tehdään päätös ruokakokeilusta.

Voi sietää yhtä kalaa, mutta ei toista

Allergiaa testataan pääsääntöisesti joko ihon pistotestillä tai verikokeella. Testeillä voidaan saada yksityiskohtaista tietoa ja tarvittaessa selvittää, onko esimerkiksi kala-allergikko allerginen vain tietyille kaloille.

– Esimerkiksi osa potilaista reagoi lohikaloihin, mutta saattaa sietää kuhaa tai siikaa. Tavallisempaa on kuitenkin se, että on kaikille kaloille allerginen, koska kalan tavallisin allergeeni on useimmissa kaloissa.

Tästä syystä yksittäisiä kala-allergioita testataan harvoin ja vain erityistapauksissa.

– Se on tietysti tärkeää silloin, jos perhe syö paljon kalaa. On hyvä testata, sietäisikö allerginen jotain kalaa, Vanto sanoo.

Lue seuraavaksi