Yhdysvaltalainen lintututkija joutui sahtituomariksi Hauholla: Liian makeaa minun makuuni

Sääksitutkija joutui sahtituomariksi Hauholla, vaikka onkin enemmän oluen ystävä. Voittajasta tuomaristo oli yhtä mieltä, mutta kantoi samalla huolta osanottajamäärän vähäisyydestä.

Vasemmalla Hauhon sahtikilpailun ylituomari, professori Pertti Saurola (vas.), Raimo Veikkola, Seppo Tossavainen, Ari Saarinen, Lasse Ruuskanen, Lauri Salovaara sekä yhdysvaltalainen sääksitutkija Alan Poole. Voittaja Ari Saarisen kädessä on Hauhon sahdinvalmistuksen pitäjänmestaruuskilpailun kiertopalkinto, katajainen sahtihaarikka. Kuva: Jouni Lehtonen / Sandramedia

Vain neljä sahdintekijää otti osaa Hauhon sahtimestaruuskisaan, joka käytiin Niskavuoren markkinoilla lauantaina.

Voittajaksi nousi Ari Saarisen sahti. Niinpä hän lähtee edustamaan Hauhoa valtakunnalliseen sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskisoihin. Kilpailu pidetään lauantaina 6. elokuuta Ellivuorella Sastamalassa.

Mustilalaisen Ari Saarisen sahti sai seitsenhenkiseltä tuomaristolta yksimiehisen hyväksynnän. Tumma väri, raikas, hyvä tuoksu ja makeahko maku yhdistettynä sahdin erinomaiseen juotavuuteen keräsi tuomaristolta kiitosta. Saarisen sahdissa oli myös miehistä koostuneen raadin polvia notkistanutta potkua.

Suomessa vierailulla oleva yhdysvaltalainen sääksitutkija Alan Poole oli myös joutunut tuomaristoon. Tutkija tunnustautui enemmänkin oluen juojaksi ja tekee sitä itsekin kotonaan.

Kokemus suomalaisesta sahdista oli hänelle ensimmäinen laatuaan.

– Näytteet olivat hyviä, mutta suomalainen sahti on hieman liian makeaa minun makuuni, kuivemman stout-tyyppisen oluen ystävä Poole tunnusti.

Ylituomari, professori Pertti Saurola kiiteli sahteja tasokkaiksi, mutta murehti kilpailun pientä osanottajamäärää.

Raati maisteli kilpailusahteja sokkona tietämättä, kuka oli minkäkin sahdin tehnyt.

Kisan kuopus, Lauri Salovaara tuli toiseksi. Hän on saanut sahtioppinsa Hauhon Eteläisten kylästä. Viime vuoden mestari, Raimo Veikkola Sotjalasta oli nyt kolmas ja Raimo Veikkola neljäs.