1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Miksi tähän ei kyllästytä koskaan? - Some tulvii taas kuvia auringolaskuista

Hakusana auringonlasku tuo netistä ruutuun yli kaksi miljoonaa osumaa ja sana sunset  yli 600 miljoonaa. Etsimme syitä auringonlaskukuvien suureen suosioon.

Kuva: Alpo Syvänen

Kauniina kesäiltoina esimerkiksi Facebookin, Twitterin ja Instagramin kuvavirrat ovat hetkittäin yhtä auringonlaskua. Sosiaalinen media kuhisee kuvia tunnisteilla #auringonlasku ja #sunset. Värikäs luonnonnäytelmä halutaan tallentaa kerta toisensa jälkeen ja koettu elämys jakaa.

1. Miksi auringonlasku on ihmisistä ihana, Helsingin yliopiston estetiikan professori Arto Haapala?

–Olen itsekin ihmetellyt, ettäkun nähdään luonnossa auringonlaskuja, niin jaksetaan katsoa niitä vaikka joka ilta, mutta jos kohdattaisiin taideteoksia, joissa on auringonlaskuja, niin saattaisi tulla kyllästyminen aika pian, se ei näyttäisikään enää niin hienolta. Luonnossa tilanne on toisenlainen. Auringonlaskut poikkeavat aina hiukan toisistaan ja niissä voi olla paljon variaatioita.

– Kyllä väriyhdistelmät tietynlaisen harmonian luo ja tunnelman, johon visuaalisen kokemuksen lisäksi liittyy ainakin suomalaisilla yleensä kesäinen, hiljainen ja rauhallinen tunnelma. Auringonlaskusta voi nauttia kokonaisvaltaisesti.

– Suomalaisessa kulttuurissa auringonlaskuihin littyy varmasti myös kesäillan romantiikkaa, koko kesäiltojen myyttisyys, mystisyys ja romanttisuus tuo oman lisänsä auringonlakujen ihanuuteen ja kauneuteen. Visuaalinen kauneus tulee varmaan väreistä, niiden kirjosta ja pilvimuodostelmista. Voi nauttia näkymästä muotokokonaisuutena.

2. Mikä nykyihmisistä on kaunista?

Kuva: Heli Kaski / Yle

–Auringonlaskusta on yksimielisyyttä, mutta erityisesti taiteen puolella, ihmisten tuottamien asioitten parissa, kauneuskäsitykset vaihtelevat huomattavasti. Mukaan tulee kulttuuri- ja tietotekijöitä ja omia mieltymyksiä. Kun puhutaan luonnon kohteista auringonlaskuista, järvimaisemista ja metsistä, niin siellä puolella yksimielisyyttä on.

– Joskus on eroteltu helppo ja vaikea kauneus. Auringonlaskun kauneus on helppoa, välitöntä miellyttävyyttä, johon ei tarvitse hirvittävästi ajatusta uhrata pystyäkseen siitä nauttimaan. Vaikeaa kauneutta taas voi olla vaikka Picasson taide. Täytyy tietää aika paljon kuvataiteen historiasta, ja jopa yleisestä kulttuurihistoriasta tuona aikana, ennen kuin pystyy näkemään hänen taiteessaan olevan kauneuden ja arvostamaan sitä.

3. Onko ihmisellä ikiaikainen kauneudenkaipuu?

–Jotain sen tyyppistä kaipuuta selvästi on. Jotkut teoreetikot ovat yrittäneet palauttaa sitä evoluutioon, puhutaan evoluutioestetiikasta. Yksimielisyyttä sen pätevyydestä ei ole, mutta jotain perusmieltymyksiä voidaan sen kautta erotella ja tunnistaa.

Kuva: Sanna Savela / Yle

– On esitetty ajatus, että ihmiset pitävät laajoista ja avarista näkymistä, sellaisista, että selusta on turvattu ja pystyy näkemään, onko tulossa vihollisia ja onko vaara uhkaamassa. Silloin ihminen tuntee olonsa turvalliseksi, pystyy hallitsemaan ja kontrolloimaan tilannetta.

– Suljetut näkymät voivat olla jossakin mielessä rumia. Esimerkiksi vuoristomaisemia pidettiin pitkään rumina ja pelottavina, koska ne olivat vaarallisia. Vasta 1700-luvulla runoilijat alkoivat kirjoittaa romanttisia kuvauksia vuoristosta ja sitä kautta yleinen käsitys vuoristojen estetiikasta alkoi muuttua positiivisemmaksi. Jylhyyttä ja ylevyyttä ei nähty enää pelkästään pelottavana.

4. Miksi auringonlaskukuvia, kauneutta, halutaan jakaa ahkerasti sosiaalisessa mediassa?

–Ihmiselle tuottaa yleensä tyydystä, että voi kertoa kokemastaaan positiivisesta asiasta muille. Jakaminen täydentää kokemusta. Jakamalla annetaan muillekin mahdollisuus kokea sama elämys, jonka itse on kokenut.

Kuva: Kaisa Siren / AOP

– Suomalaisen estetiikan klassikko Yrjö Hirn on viitannut siihen, että taideviettiin kuuluu halu jakaa kokemuksia, ilmaisevuus niin, että muutkin pääsevät osalliseksi kokemuksesta tai saavat mahdollisuuden osallistua siihen. Someilmiö vahvistaa tätä olettamusta. Kuvien jakamisessa voi olla helposti mukana ja nauttia niistä.

– Minusta on erittäin postiivista, että ihmiset arvostavat luontoa esteettisesti tällä tavalla. Voi tietysti tulla jossain vaiheessa saturaatiopiste vastaan, eikä enää niin innostuta auringonlaskukuvista. Auringonlasku on yksi kiinnostava luonnonilmiö, joka ihmisiä viehättää. Se on kokonaisuudessaan hyvin vaikuttava kokemus.

5. Miksi auringonlaskut ovat niin kuvattuja, Pohjoisen Keski-Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n puheenjohtaja Alpo Syvänen?

– Auringonlasku vangitsee kauneudellaan ja hienoin juttu siinä on tunnelma. Jos siihen liittyy joku tärkeä ihminen, paikka tai muisto, niin ne vielä vahvistavat tunnelmaa.

– Kauniit värit pysäyttävät aina silmän ja jollakin tavalla auringonlasku puhuttelee ihmistä syvältä. Olemme mieltyneitä valoon ja tunnelmaan. Sävyt puhuttelevat syvältä sydämestä.

6. Miten auringonlaskusta saa hyvän kuvan?

Kuva: Ruutunäkymä Google-hausta sanalla auringonlasku.

– Auringonlaskun värejä tarkasti toistavan kuvan saaminen ei ole ihan yksinkertaista. Paljon riippuu kamerasta ja käyttäjän taidoista. Automatiikalla on hankala saada yksi yhteen kuvia iltaruskon väreistä, mutta hienoja ja tunnelmallisia kuvia silläkin saa. Järjestelmäkameralla valotusaikaa, filmiherkkyyttä ja aukkoarvoja säätämällä saa värit tarkemmin talteen.

– Esimerkiksi älypuhelimella kuvatessa kannattaa pyyhkiä sormenjäljet linssistä pois. Kokeile ja ota useampi kuva. Kun aurinko on horisontissa kuvaan saa sommittelemalla muutakin kuin veden ja auringon. Voi miettiä, mihin kohtaan ruutua auringon sijoittaa. Katsele ja testaa erilaisia kuvakulmia. Kokeile vaikka ottaa kuva makuulta tai kyykystä.

– Nettihän on pullollaan kuvausohjeita ja oman kameran säätöjen ja ohjelmien käyttöä kannattaa opetella. Auringonlasku ei juokse karkuun eli yleensä kuvaajalla on sekä aikaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, kuvata ja myös ihailla taivaan tapahtumia.

Kuva: Anna Sirén / Yle

– Kannattaa pitää kameraa mukana ja ottaa se rohkeasti esille, koska paras kuva on tallennettu kuva. Toki muistikuvatkin on tärkeitä. Tutki ja opettele käyttämään kameraasi, kun sellainen härveli on käytettävissä luovuuden jatkeena ja välineenä. Aurinkoa ei saa tuijotella kameran kautta: sen kanssa pitää olla varovainen, ettei silmät vahingoitu.

7. Millaiset auringonlaskut ovat tehneet sinuun suurimman vaikutuksen?

– Myrskyn jälkeinen horisontti auringonlaskuineen on hieno. Kun myrskypilvet täyttävät taivaan, ovat matalalla ja jostain niiden raosta pääsee pilkahtamaan valoa läpi, joka tuo myrskypilviin punaista, oranssia ja kultaa. Ne on huikeita tilanteita, kun ne saa talteen.

– Kyllä myös tavallisemmat lämpöä hehkuvat oranssit taivaat ovat aina näyttäviä, samoin kuin auringonnousut. Ukkospilvien tumma lilanpunaisuus on myös hurjan vaikuttava ja vähän pelottavakin. Ne ovat sellaisia alkukantaisia, vuosituhantisia voimia ja värejä, jotka kiehtovat.

Kuva: Anna Sirén / Yle

– Yhden yön olen viettänyt tänäkin kesänä auringonlaskusta auringonnousuun ja se oli kyllä upea. Jos sellaiseen on mahdollisuus, nin suosittelen vaikka lomalla kiertelemään kameran kanssa rantoja ja luontokohteita. Sieltä löytyy aika erilainen valomaailma kuin arkinen kesäpäivä.

8. Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Arola, mistä auringonlaskun punainen väri johtuu?

– Punainen on pisin aallonpituus, jonka ihmissilmä näkee. Kun auringon suuntaan horisonttiin katsotaan, niin lyhyemmät aallonpituudet, joita ilmakehän molekyylit sirottavat, ovat sironneet pois, eivätkä näy. Jäljelle jäänyt väri, punainen, on se, joka nähdään auringonlaskun suuntaan.