Hyppää sisältöön

Ekokem voisi auttaa Venäjää Krasnyi Borin ongelmajätealtaiden pulmissa

Ympäristöyhtiö Ekokem voisi auttaa ja toteuttaa Venäjän Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan myrkkyjen saattamisessa vaarattomiksi. Ekokemin asiantuntija on jo alustavasti selvittänyt Pietarin lähellä olevan ongelmajätekaatopaikan tilannetta. Asiaa sivuttiin myös presidenttien Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamisessa viime viikolla.

Ekokemin Riihimäen laitosalue. Kuva: Ekokem Oy Ab

Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikalle Pietarin kaupungin tuntumaan on varastoitu erilaisia kemiallisia aineita ja ongelmajätteitä nelisenkymmentä vuotta. Täyttyneissä altaissa on kemiallisia aineita noin 2 miljoonaa tonnia.

Syksyn sateiden aikana altaiden on pelätty vuotavan ja valuvan alapuolisiin vesistöihin ja sitten aikanaan Nevajokea pitkin itäiseen Suomenlahteen. Ennen suurempia ratkaisuja altaiden suhteen, suomalaisten mielestä tulisi selvittää allasvesien tarkka koostumus ja se, mitä aineita vesissä on.

Allasvesien koostumuksesta tarkempaa tietoa

Ekokemin näkemyksen mukaan venäläisen ongelmajätekaatopaikan kunnostaminen voi vaatia niin nopeita akuutteja toimia kuin pitkäaikaisia ratkaisujakin. Ekokemin strategia- ja viestintäjohtaja Hanna Masalan mukaan hankkeet voivat viedä aikaa muutamasta kuukaudesta aina vuosiin, sen perusteella, kuinka perusteellinen ratkaisu ongelmalle halutaan saada.   

– Ekokemin asiantuntija on vieraillut ja ollut paikalla näkemässä millainen tilanne Krasnyi Borissa vallitsee. Nyt tarvitaan myös tarkka tieto allasvesien koostumuksesta, kertoo strategiajohtaja Masala.

Ekokemilla on nyt valmiutta ja halua tarttua Krasnyi Borin tilanteeseen.

– Jos Venäjällä on nyt halua puuttua ongelmaan, niin meillä olisi hyvinkin teknistä osaamista asiaan. Olemme arvioineet, millaisia toimia tarvitaan, jos jäteallas halutaan saada nykyistä turvallisemmaksi, kertoo Ekokemin strategiajohtaja Hanna Masala.

Kransnyi Borista neuvoteltu usein

Pääosin Riihimäellä toimiva ympäristöyhtiö Ekokem on liiketaloudellisesti toimiva yhtiö, joka voisi ratkaista Krasnyi Borin ongelmia, jos rahoitus saadaan järjestymään.

– Toivotaan, että rahoitus järjestyy ja katsotaan millainen on Venäjän nykyinen tahtotila. Syyrian kemiallisten aseiden polttolietteiden vaarattomaksi saattaminen oli Ekokemille tärkeä hanke. Sellainen voisi olla myös Krasnyi Bor toteutuessaan, pohtii Ekokemin strategia- ja viestintäjohtaja Hanna Masala.

Itämeren suojelukomissio Helcom on ollut huolissaan jätealtaiden vuotamisesta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on neuvotellut vuoden 2016 aikana usein venäläisen kollegansa kanssa asiasta. Myös presidentti Sauli Niinistö viittasi asiaan neuvoteltuaan Naantalissa presidentti Vladimir Putinin kanssa heinäkuun alussa.