Maksuhäiriömerkinnän saaneita jo enemmän kuin viime lamassa

Maksuhäiriöisten määrä on 90-luvun lamaa korkeammalla tasolla. Suurimmassa riskiryhmässä ovat 25-44-vuotiaat miehet.

talous
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Anssi Leppänen / Yle

Maksuhäiriöisten määrä Suomessa nousi uuteen ennätykseen, selviää Suomen Asiakastiedon rekisteristä. Kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli 372 800 henkilöllä. Maksuhäiriömerkintä on siis 8,4 prosentilla Suomen aikuisväestöstä.

Ennätys on mennyt uusiksi viime aikoina moneen kertaan. Viimeksi ennätys rikottiin maaliskuussa.

Alkuvuonna maksuhäiriömerkintöjä on saanut 209 000 henkilöä, mikä on noin 12 500 enemmän kuin vuosi sitten. Maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä keskimäärin kolme vuotta.

Maksuhäiriöisten määrä on noussut tasaisesti vuodesta 2009 lähtien. Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen kertoo Ylelle, että maksuhäiriöisten määrä on noussut viime vuosina suuremmaksi kuin 90-luvun laman aikaan.

– Tiedot eivät ole tosin täysin vertailukelpoisia, sillä lainsäädäntö on muuttunut ja luotonantajia on enemmän kuin lamavuosina, Muhonen huomauttaa.

Miehet riskiryhmässä

Suurin riski maksuhäiriömerkinnän saamisesta on 25–44-vuotiailla miehillä, joista maksuhäiriömerkintöjä on jopa 15 prosentilla.

– Käytännössä heidän riskinsä jättää laskuja maksamatta on koko kansan keskiarvoon verrattuna lähes kaksinkertainen. Naisilla korkeinkin ikäluokkakohtainen riski jää 10 prosenttiin, joka on maksuhäiriöisten osuus 25–34-vuotiaista naisista, Muhonen kertoo tiedotteessa.

Muhonen ei usko, että maksuhäiriöiden määrässä nähtäisiin käännettä parempaan vielä tämän vuoden puolella. Hänen mukaansa ennakkotiedot kuluttajien velkaantumisesta ovat huolestuttavia. Maksuviiveet ovat vaarassa muuttua maksuhäiriömerkinnöiksi.

– Kymmenellä prosentilla kulutusluottoa hakevista henkilöistä on pitkiä maksuviiveitä, mutta ei vielä maksuhäiriömerkintöjä. Analyysimme mukaan kahden kuukauden kuluessa näistä henkilöistä maksuhäiriömerkinnän saa joka kuudes ja vuoden kuluessa jo puolet, Muhonen arvioi.

Ennakoivat tiedot Asiakastieto saa ylläpitämästään palvelusta, jossa kerätään tietoa Suomessa toimivien kulutusluottoyhtiöiden asiakkaiden kulutusluotoista ja niiden hoitamisesta.