Baltian pitkäaikainen haave Naton lisäjoukoista toteutumassa – "Venäjä on arvaamaton"

Baltian maat ja Puola ovat saamassa lisää liittolaisten joukkoja alueelleen. Lopullinen päätös on määrä tehdä sotilasliitto Naton huippukokouksessa Varsovassa perjantaina ja lauantaina.

Yle maailmalla: Riika
Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis
Latvian puolustusministeri Raimonds BergmanisMarjo Näkki / Yle

RiikaSotilasliitto Naton joukkojen saapuminen on Baltian maiden pitkäaikainen haave. Liittolaisten läsnäolon katsotaan toimivan pelotteena itänaapuria kohtaan.

– Venäjä on arvaamaton, Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis sanoo.

Baltian maat liittyivät Natoon vuonna 2004. Ilmavalvontaoperaatio alkoi saman tien. Se oli pitkään Naton näkyvin kädenojennus Baltian maille.

Krimin valtauksen jälkeen kaksi vuotta sitten Yhdysvallat lähetti komppanian verran eli runsaat sata sotilasta harjoittelemaan jokaiseen Baltian maahan ja Puolaan. Määrä oli pieni, mutta se oli silti osoitus Yhdysvaltain sitoutumisesta Itämeren alueeseen.

Heikoimpana lenkkinä pidetään noin sadan kilometrin pituista Liettuan ja Puolan välistä maarajaa. Suwalkin käytävänä tunnetun rajan länsipäässä sijaitsee Venäjän erillisalue Kaliningrad ja itäpäässä Venäjän kumppani Valkovenäjä.

Suwalkin käytävän tukkiminen eristäisi Baltian maat etelästä ja Kaliningradin väitetyt Iskander-ohjukset liikennöinnin Itämerellä.

Johtovaltiot löytyivät

Varsovassa on määrä päättää pataljoonan lähettämisestä Baltian maihin ja Puolaan. On puhuttu yhteensä 4 000 sotilaasta, mutta pataljoonan koko vaihtelee sen kokoonpanon mukaan.

Nato on toistanut sitoutumistaan itäisiin jäsenmaihinsa, mutta kulisseissa päätöstenteko on ollut vaikeaa.

Nyt on päästy sopuun niin sanotuista johto- tai kehysvaltioista, jotka vastaavat pataljoonien järjestämisestä jokaisessa Baltian maassa ja Puolassa.

Englanti on luvannut tulla Viroon, Yhdysvallat Puolaan ja Saksa Liettuaan. Vasta viime viikolla Kanada sitoutui vastaamaan Latvian joukoista.

Tavoitteena on kuitenkin saada paikalle myös muiden Nato-maiden joukkoja.

– Jokainen jäsenmaa pohtii nyt osallistumista, Bergmanis sanoo.

Visegrád-maat Puola, Unkari, Tšekki ja Slovakia ovat jo ilmoittaneet lähettävänsä kiertävän komppanian Baltian maihin.

Liittolaisia odotetaan saapuvaksi ensi vuoden alkupuolella.