1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen kansanmusiikkiin – Ánnámáret Ensemblelta uusi levy elokuussa

Saamelaismusiikkiyhtye Ánnámáret Ensemble julkaisee elokuussa toisen levynsä Gollehelmmot eli Kultahelmet. Levy on tummempisävyinen kuin ensimmäinen levymme ja tekstit käsittelevät saamelaisesta yhteiskunnasta nousevia teemoja henkilökohtaisten tekstien lisäksi, kertoo yhtyeen keskushahmo Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Ánnámáret Ensemblen toinen albumi sisältää kymmenen uutta kappaletta, jotka muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman (kuvassa) on säveltänyt ja sanoittanut. Kuva: Carl-Johan Utsi

Utsjokelais–ivalolais–helsinkiläinen saamelaismusiikkiyhtye Ánnámáret Ensemble yhdistelee musiikissaan erilaisia maailmoja: saamelaista lauluperinnettä, akustista kansanmusiikkia ja moderneja mausteita.

– Olen nuoruudestani asti fanittanut kansanmusiikkia. Olen aina halunnut tehdä sen tyylistä musiikkia saameksi yhdistellen vähän joikuelementtejä. Kansanmusiikki on minun lempimusiikkiani, joten on aika luonnollista, että se on pohjana musiikilleni. Siihen sekoittuvat sitten muut vaikutteet kuten pop-musiikki ja klassinen musiikki, kertoo Ánnámáret Ensemblen keskushahmo, muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Toinen albumi on tummasävyisempi

Ánnámáret Ensemble julkaisee toisen levynsä Gollehelmmot (Kultahelmet) elokuussa.

Albumi sisältää kymmenen uutta kappaletta, jotka Anna Näkkäläjärvi-Länsman on säveltänyt. Hän on myös kirjoittanut albumin kaikki pohjoissaamenkieliset tekstit.

Ánnámáret Ensemblen debyyttialbumi Beallječiŋat (Korvakorut) ilmestyi keväällä 2011.

– Uusi levy on tummempisävyinen kuin ensimmäinen levymme. Tekstit käsittelevät tämän päivän saamelaisesta yhteiskunnasta nousevia teemoja henkilökohtaisten tekstien lisäksi. Musiikki on polveilevaa ja akustisten soittimien lisäksi on käytetty hienovaraisia ohjelmointeja tuomaan uusia sfäärejä ensemblen soundiin, Näkkäläjärvi-Länsman kertoo.

Julkaisukonsertti alkuperäiskansojen musiikkifestivaaleilla

Gollehelmmot-albumin julkaisukonsertti järjestetään alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis Idjassa Inarissa 20.8.2016.

Albumin on tuottanut Sami Kurppa ja sen julkaisee Tuupa Records Oy.

Ánnámáret Ensemblessa soittavat Johanna Juhola (haitari), Janne Lappalainen (busuki, sopraanosaksofoni), Sami Kurppa (keyboard) ja Ilkka Heinonen (basso).

Ensemble on sovittanut kaikki albumin kappaleet.

Läänintaiteilijan debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2011

Anna Näkkäläjärvi-Länsman on oman soolouransa lisäksi toiminut muun muassa saamelaiskulttuurin läänintaiteilijana ja alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan taiteellisena johtajana.

Syksyllä hän aloittaa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamelaismusiikkilinjan opettajana Utsjoella.

Näkkäläjärvi-Länsman on valmistunut klarinetinsoittajaksi Sibelius-Akatemiasta Helsingistä.