1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Saako kasarmille ottaa omat rintaliivit? Inttijännitystä puretaan armeijan omassa somessa

Armeija herättää monessa nuoressa ihmetystä ja kysymyksiä arkipäiväisistä asioista: saako kihlasormuksen pitää sormessa, entä jos tärkeät paperit ovat hukassa? Parolan panssariprikaatissa kysymyksiä varten perustettiin oma sosiaalisen median ryhmä, joka vastaa alokkaiden kysymyksiin ja jossa on lupa jännittää.

ilmiöt
Yle Uutiset Häme: Someagentti lievittää inttijännitystä
Yle Uutiset Häme: Someagentti lievittää inttijännitystä

Saako armeijaan ottaa omat lenkkarit? Entä rintaliivit? Lasketaanko lomapäivät palveluspäiviin? Entäs jos tulee kipeäksi, kun pitäisi astua armeijaan?

Ensimmäinen päivä jännittää monia varusmiehiä. Parolan panssariprikaatissa apuun on koulutettu someagentteja, jotka ylläpitävät Facebookissa suljettuja ryhmiä. Vastaava toiminta alkoi kaikissa varuskunnissa viime vuonna.

Ryhmässä jaetaan ihmetyksen aiheet ja käytännön vinkit. Viestintä tapahtuu varusmieheltä varusmiehelle, eikä armeijan henkilökunta ole tervetullut keskusteluun mukaan. Jo muutaman päivän ennen palveluksen aloittamista eräs alokas kysyi ryhmässä, josko olisi jo mahdollista tulla Parolaan.

Viime viikonloppuna ryhmään jaettiin Kumman kaa –sarjan sketsi. Lepo – ainakin sosiaalisessa mediassa.

– Saa laittaa sarjakuvia ja videoita, se tekee ryhmästä rennomman. Videoissa näkee myös sitä varuskunnan oikeaa elämää, sanoo someagentti, korpraali Totti Hämäläinen.

Katja Iivonen kertoo jännittävänsä armeijan aloitusta, koska ei tiedä lainkaan, mitä on luvassa.Iivonen kertoo kysyneensä ryhmässä esimerkiksi sähköisistä resepteistä ja VR:n paikkavarauksesta. Myös vertaistukea on löytynyt.

Ryhmän tarkoitus on tukea ja helpottaa palvelukseen astumista. Monia jännittää ja joutuu tottumaan aivan erilaiseen maailmaan.

Totti Hämäläinen

– On se kyllä helpottanut paljon. Kun yhdessä jännitetään, niin se on kivempaa kuin se, että miettii yksinään eikä uskalla kysyä mitään.

– Ryhmän tarkoitus on tukea ja helpottaa palvelukseen astumista. Monia jännittää, kun joutuu tottumaan aivan erilaiseen maailmaan. Tarkoitus on, että varusmiesten on mahdollisimman mukava tulla tänne, sanoo Hämäläinen.

PSPR-ryhmän juliste Parolan panssariprikaatissa
Meeri Niinistö / Yle

Punkka timminä jo ennen armeijaan astumista

Hämäläinen kuvaa ryhmään videoita ja vastailee alokkaiden kysymyksiin. Legendan mukaan homma on Parolannummen paras: onhan kännykkä kevyempi kuin rynkky.

– Täällä pääsee tekemään sitä, mistä on itse kiinnostunut. En minä sano, ettäkö se olisi parempi, koska se painaa vähemmän, koska harjoittelukin on mukavaa. Mutta on tämä erilaista.

Kysymyksiä satelee päivittäin, jotenryhmälle on ollut tarvetta. Alokas Anssi Penttinen on tehnyt kotiläksyjä jo ennen ensimmäistä päivää.

Tänne tullaan, täällä ollaan ja niin edespäin.

Anssi Penttinen

– Se punkan laitto on sellainen, mitä olen halunnut katsoa etukäteen. Se on sellainen vähän vaikea, ainakin näin alkuun. Olen katsonut sen videon tarkasti.

– On se helpottanut jännitykseen, kun tietää mitä täällä tehdään. Ei mua erityisesti ole jännittänyt. Tänne tullaan, täällä ollaan ja niin edespäin.

Lue seuraavaksi