Ampiaisen pisto aiheuttaa aina myrkkyreaktion – allergia ilmenee aikaisintaan toisella pistolla

Ampiaisten lisäksi eniten hyönteisten aiheuttamia allergisia reaktioita saavat kesällä aikaan hyttyset ja mehiläiset.

Kotimaa
Kuvassa ampiainen paistattelee päivää puutarhatuolin kyljessä.
Anssi Leppänen / Yle

Suomen kesä kuhisee erilaisia hyönteisiä. Osa hyönteisistä on harmittomia, toiset ilmoittavat läsnäolostaan pistämällä tai puremalla. Eniten allergisia reaktioita aiheuttavat hyttyset.

– Kaikki ovat jollain tapaa allergisia hyttysille. Sitä ei sen sijaan tiedetä, miksi toiset ovat allergisempia kuin toiset, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Vuorenmaan mukaan hyttyset aiheuttavat eniten oireita yksinkertaisesti siitä syystä, että niitä on niin paljon. Suomessa esiintyy noin neljäkymmentä eri hyttyslajia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka siedättyisi yhden lajin pistolle, voivat muut lajit kuitenkin ärsyttää.

Allergiset oireet vasta ensimmäisen piston jälkeen

Hyttysten jälkeen eniten oireita aiheuttavat Vuorenmaan mukaan ampiaiset ja mehiläiset. Siinä missä hyttysen pistot ovat ikäviä mutta vaarattomia, voi ampiaisen pisto aiheuttaa pahimmillaan jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Vuorenmaa kertoo, että pisto aiheuttaa aina myrkkyreaktion, joka ilmenee ohimenevänä turvotuksena ja kuumotuksena pistokohdassa. Vaikka oireet olisivat aiemmin olleet lieviä, voi seuraava pisto aiheuttaa vakavia oireita. Myrkylle on oltava altistunut ainakin kerran, jotta allerginen reaktio voisi syntyä.

– Ampiaisten pistot ovat ongelmallisia, sillä etukäteen on mahdoton tietää, kuinka kukin myrkytykseen reagoi. Ensimmäisestä pistokerrasta ei tule vielä allergisia oireita, mutta seuraavalla kerralla oireet voivat olla vakavat.

Turvotuksen nopea leviäminen, ihottuma ja hengitysvaikeudet ovat merkkejä vakavasta pistiäisallergiasta. Silloin on Vuorenmaan mukaan hakeuduttava nopeasti päivystykseen.

Piston aiheuttama kipu vaihtelee ihmisestä riippuen

Ampiaiset ja mehiläiset pistävät puolustautuakseen. Verenimijät, kuten hyttynen, punkki, paarma ja mäkäräinen, pistävät tai purevat sen sijaan syödäkseen. Piston tai pureman aiheuttama kipu on erilainen hyönteisestä ja ihmisestä riippuen.

– Kivuliaimpia ovat varmaan ampiaisen pistokset. Ikävältä tuntuvat myös mehiläisen pistot sekä paarman puremat, arvioi hyönteistutkija Olof Biström Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Hyttysen pistot sekä mäkäräisen ja kekomuurahaisen puremat ovat Biströmin mukaan kipuasteikon lievimmästä päästä. Hän kuitenkin korostaa, että pistoista ja puremista aiheutuvan kivun määrä on jokaisella yksilöllinen.

Myös kimalaiset voivat pistää, mutta näin tapahtuu Biströmin mukaan harvoin. Kimalaisen piston tunteekin useimmiten vain silloin, jos astuu sen päälle paljain jaloin.

"Rauhallisuus on kaiken a ja o"

Hyttysen piston aiheuttamaa ärsytystä lievittävät kortisonivoide ja antihistamiini, jota voi Vuorenmaan mukaan ottaa myös ennakoiden, jos tietää altistuvansa pistoille. Samat ohjeet sopivat myös pistiäisten eli ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen aiheuttamiin lieviin oireisiin. Kutiavan pistokohdan raapimista kannattaa välttää, sillä ihon rikkoutuessa kohta voi tulehtua.

Mehiläinen poikkeaa ampiaisesta ja hyttysestä siinä, että se pistää vain kerran, mutta jättää pistimen ihoon.

– Piikki pitää poistaa heti piston jälkeen, sillä myrkkyä erittyy niin kauan, kunnes se poistetaan. Piikin saa pois esimerkiksi pinseteillä. Pistokohtaa ei saa painella, sillä se edistää myrkyn leviämistä, Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaa muistuttaa, että ampiaiset ovat äkäisimmillään loppukesästä, ja makeat herkut sekä värikkäät vaatteet vetävät niitä puoleensa. Huitomista kannattaa Vuorenmaan mukaan kuitenkin välttää, sillä se saattaa ärsyttää ampiaisia entisestään.

– Helppohan se on sanoa, mutta rauhallisuus on kaiken a ja o.