Vesikelit varjostavat varhain alkanutta mansikkakautta

Mansikanviljelijät eivät Keski-Suomessa vielä ole huolissaan viikonloppuna alkaneista vesisateista. Mansikan pääsatokauden on ennakoitu alkavan maan keskiosissa kuluvalla viikolla.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Paavo Hienola Jämsän Koskenpäältä toteaa, että sateista ei ole kypsyville marjoille suurta haittaa, mikäli ne ovat pääosin kuuroluonteisia.

Jos alkaa viikkotolkulla satamaan, niin sitten voi olla jo haitaksi satomäärille.

Paavo Hienola

Tavallisesti ukkoskuurojen yhteydessä tuleva piiskaava sade voi kuitenkin vahingoittaa marjojen pintakerrosta. Lämpötilojen lasku hidastanee mansikoiden kypsymistä jonkin verran.

Hienolan mukaan sateet vaikuttavat ennusteiden valossa vielä kuurottaisilta ja paikaillisia eroja on paljon.

– Eihän sade tietysti hyvää tee, mutta ei päivän tai kahden sade välttämättä mitään isoja vaikuta. Jos alkaa viikkotolkulla satamaan, niin sitten voi olla jo haitaksi satomäärille.

Kausi jäänee viime vuotista lyhyemmäksi

Mansikanviljelijä arvioi, että seuraavat kaksi viikkoa ovat marjamääriltään parhasta mansikka-aikaa Keski-Suomessa. Myös itsepoimijat pääsevät jo maakunnan mansikkamailta marjaa keräämään.

– Kyllä meillä on täystohina päällä. Kelien mukaan mennään. Se kuuluu mansikanviljelyyn. Ihan positiivisella mielin vielä ollaan, kertoo Hienola.

Mansikoita voi poimia sateellakin.

Ei sade seisota hommaa, vaan antaa siihen lisää haastatetta.

Paavo Hienola

– Jos sade on tehnyt hometta tai muuta vahinkoa, niin niitä kerätään pois. Se on samalla hoitoa. Ei sade seisota hommaa, vaan antaa siihen lisää haastatetta.

– Kyllähän pouta paljon mukavampi olisi. Toivotaan sormet ja varpaat ristissä, että sitäkin tulee. Vielä ei heitetä kirvestä kaivoon, toteaa Hienola.

Keski-Suomessa odotetaan mansikasta korkeintaan tavanomaista satoa. Mansikkakaudesta tullee myös viime vuotista lyhyempi.

Satoennusteita tarkennetaan vielä

Koko maassa kausihuoneissa ja harson alla kypsyneitä mansikoita on ollut myynnissä jo kesäkuun alusta alkaen. Juhannusviikolla mansikkaa saatiin Suomessa jo avomaalta ajankohtaan nähden runsaita määriä.

Mansikan pääsatokausi alkoi juhannukselta lähes koko eteläisessä Suomessa. Aikaisen kesän takia mansikkakausi on vajaat kaksi viikkoa etuajassa normaalista. Viime vuoteen verrattuna satokausi on alkanut lähes kolme viikkoa aiemmin.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennakoi mansikan kokonaissatomääräksi 11–12 miljoonaa kiloa, kun se tavallisesti on 12–13 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan satokauden edetessä.

Paavo Hienolaa haastatteli Marja Hyttinen