Hyppää sisältöön

Nato kattaa huippukokouksen illalliselle paikan myös Suomen presidentille

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu mukaan Nato-maiden johtajien huippukokouksen työillalliselle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen presidentti pääsee mukaan sisäpiiriin.

Presidentti Sauli Niinistö ja Naton tuleva pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat Walesin huippukokouksessa 5.9.2014. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Varsovassa perjantaina käynnistyvä sotilasliitto Naton huippukokous on suurten haasteiden edessä.

Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat lisänneet jännitystä Euroopassa.

Syyrian sota ja Irakin taistelut ovat aiheuttaneet Eurooppaan valtaisan pakolaisvirran.

Järkyttävät terrori-iskut kylvävät pelkoa.

Nato vastaa pelotteella ja vuoropuhelulla

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg hahmotteli maanantaina Varsovan huippukokouksen tavoitteita.

Walesissa kaksi vuotta sitten pidetyn huippukokouksen jälkeen Nato on kasvattanut nopean toiminnan joukkojensa määrän kolminkertaiseksi. Valmiudessa on nyt  40 000 Nato-maiden sotilasta.

Varsovassa Nato vastaa Venäjän luomaan uhkaan sijoittamalla pataljoonan verran joukkoja kolmeen Baltian maahan ja Puolaan.

Yhdysvaltain sotilaita Saber Strike -harjoituksessa Viron Tapassa 17.6.2016. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Tällä hetkellä näissä maissa on 150 Nato-sotilasta kussakin, jatkossa monikansallisia joukkoja tulee jokaiseen neljään maahan tuhatkunta.

Nato panee myös arvionsa ydinpelotteesta ajan tasalle. Venäjä on toistuvasti muistuttanut omista taktisista ydinaseistaan. Nato haluaa pitää oman ydinpelotteensa tehokkaana ja turvattuna.

Naton pääsihteeri Stoltenberg korostaa, että se ei pyri vastakkainasetteluun tai uuteen kylmään sotaa  Venäjän kanssa. Nykyisessä jännittyneessä tilanteessa on Stoltenbergin mukaan erityisen tärkeätä pitää auki poliittisen vuoropuhelun kanavat Venäjän kanssa.

Stoltenberg vahvisti, että Nato-Venäjä-neuvoston kokous pidetään pian Varsovan huippukokouksen jälkeen Brysselissä. Tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja vähentää sotilasoperaatioihin sisältyviä riskejä.

EU ja Nato tiivistävät yhteistyötä

Naton huippukokouksessa on ensi kertaa varattu erillinen osio Naton ja Euroopan unionin yhteistyölle.

Nato haluaa tiivistä yhteistyötä EU:n kanssa muun muassa merialueiden turvallisuuden takaamisessa ja hybridisodankäynnissä.

Nato ja EU allekirjoittavat Varsovassa julistuksen yhteistyön tiivistämisestä. Sen allekirjoittaa Naton puolesta pääsihteeri Stoltenberg. EU:n allekirjoittajat ovat EU-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Suomella ja Ruotsilla erityisasema Naton huippukokouksessa

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on kutsuttu mukaan Nato-maiden johtajien työillalliselle ensi perjantaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun näiden kahden sotilaallisesti liittoutumattoman maan johtajat pääsevät mukaan Naton kaikkein pyhimpään eli julkisuudelta suljettuun illalliseen, jossa vapaata keskustelua käytät kaikkien Nato-maiden johtajat.

Naton pääsihteerin mukaan Suomi ja Ruotsi pääsevät mukaan illalliselle, koska ne ovat tehostetun rauhankumppanuuden maita ja läheisiä ystäviä.

Stoltenbergin mukaan myös kaikki Itämerta koskevat asiat liittyvät Suomeen ja Ruotsiin.

Suomi ja Britannia allekirjoittavat puolustusasiakirjan

Suomi on viime kuukausina terhakoitunut kansainvälisessä puolustusyhteistyössä, ja lisää on luvassa lähiaikoina.

Varsovan huippukokouksen yhteydessä puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittaa brittiläisen virkaveljensä kanssa asiakirjan puolustusyhteistyöstä.

Ruotsi teki vastaavan sopimuksen Britannian kanssa Walesin huippukokouksessa kaksi vuotta sitten ja hyväksyi viime kuussa aiesopimuksen myös Yhdysvaltain kanssa.

Aiesopimus on luonteeltaan tekninen asiakirja, se ei esimerkiksi velvoita sopimusosapuolia kriisitilanteissa. Tämän vuoksi sopimusta ei viety meillä eduskunnan valiokuntakäsittelyyn. Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa asiakirja on käsitelty.

Vastaava puitejärjestely on tekeillä myös Suomen ja Yhdysvaltain kesken, mutta sen osalta ollaan vasta luonnosteluasteella.   

Naton huippukokouksessa 8.-9. heinäkuuta Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Sauli Niinistö. Valtuuskuntaan kuuluvat myös ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. 

.
.