Britanniassa jo kolme johtajaa väistynyt Brexitin takia – mitä tekee Corbyn?

Itsenäisyyspuolue UKIP:in eroava puheenjohtaja Nigel Farage on Brexit-mylläkän keskeisistä henkilöistä kolmas, joka on ilmoittanut siirtyvänsä syrjään. Jäljellä on enää työväenpuolueen Jeremy Corbyn, jonka asema puoluejohtajana on heikko.

Ulkomaat
Uutisvideot: Britanniassa jo kolme johtajaa väistynyt Brexitin takia
Uutisvideot: Britanniassa jo kolme johtajaa väistynyt Brexitin takia

Maanantaina erostaan ilmoittanut UKIP:in puoluejohtaja Nigel Farage sanoi puheessaan, että on saavuttanut tavoitteensa ja jatkaa taustavaikuttajana. Myös Euroopan parlamentissa hän aikoo jatkaa.

– Tuen jatkossakin puoluetta ja sen uutta johtajaa. Seuraan eroneuvotteluja Brysselissä haukan lailla. Saatan kommentoidakin niitä Euroopan parlamentissa, tiukan EU-kriittisestä retoriikastaan tunnettu Farage ironisoi.

Farage oli Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin kanssa tärkein Britannian EU-eroa ajaneista poliitikoista.

Johnson kertoi viime viikolla yllättäen, ettei tavoittele konservatiivipuolueen puheenjohtajuutta ja siten pääministerin paikkaa.

Vastapuolta, Britannian EU:ssa pysymistä ajanut pääministeri David Cameron kertoi eroavansa heti eroon päätyneen kansanäänestyksen jälkeen.

Auttaa muiden EU-maiden eroliikkeitä

Farage kertoi haluavansa auttaa jatkossa muiden EU-maiden eroa ajavia liikkeitä.

– Yksi asia on varma: Muitakin EU:sta pois haluavia maita vielä tulee, hän sanoi.

Faragen lähtöä on kommentoitu kitkerästi Britanniassa ja muualla EU:ssa. Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn luonnehti sitä "hyvin pelkurimaiseksi."

– Yhtäkkiä Boris Johnsonin ja Nigel Faragen kaltaiset poliitikot vetäytyvät takaisin kuoreensa, Asselborn sanoi saksalaisen Tagesspiegelin haastattelussa.

Moni muukin katsoo Faragen jättävän sotkun, jota on itse ollut luomassa.

Toisaalta asiantuntijat näkevät Faragen erossa uudistumisen mahdollisuuksia UKIP-puolueelle. Ristiriidat repivät puoluetta.

Kuvaavaa tilanteelle on, että UKIP:in ainoa parlamenttiedustaja Douglas Carswell kommentoi Faragen eroa julkaisemalla twitter-sivullaan hymyilevän emoji-symbolin.

Corbynilla ei luottamusta

Brexit-jupakan keskeisistä hahmoista vain työväenpuolueen Jeremy Corbyn on enää tehtävässään. Myös hänen asemansa on epävakaa.

Labourin sisälllä neuvotellaan Corbynin mahdollisuuksista jatkaa puoluejohtajana. Viime viikolla puolueen kansanedustajat järjestivät luottamuslauseäänestyksen, jonka Corbyn hävisi selvin numeroin 172–40.

Lähteet: Reuters, AP, BBC, Guardian