1. yle.fi
  2. Uutiset

Tervetuloa K-50 discoon - olikohan sitä ikää riittävästi ?

Aikuisten discossa aika unohtuu. Tuttujen disco-biisien soidessa voi palata sinne jonnekin nuoruuden tanssipaikan lattialle ja kotibileisiin. Takaisin viattomuuden aikaan.

Kotimaan uutiset
Markku Hänninen aloitti DJ-bisneksen 45 vuotta sitten.
Markku Hänninen aloitti DJ-bisneksen 45 vuotta sitten. Liikunnallisuus on aina ollut olennainen osa Marcus Circus Showta. Jalka nousee vieläkin.Timo Sipola / Yle

– One good thing about music, when it hits, you feel no pain, toteaa Bob Marley Wailersien vuonna 1973 tehdyssä kappaleessa Trenchtown Rock.

Eli vapaasti suomennettuna: Musiikki saa kivut unohtumaan. Sitäkin on K-50 disco, mutta useimmat lattialla koko illan tanssivat ovat kyllä hyväkuntoista porukkaa.

Oululainen viihderavintola Albert pestasi tänä kesänä vetonaulakseen muun muassa Kuusisaaren paviljongin tiskijukkana, Kuusrockin promoottorina ja Marcus Circus Disco Shown vetäjänä tunnetuksi tulleen Markku Hännisen vetämään K-50 discoja tutulla liikunnallisella konseptilla. Kokemusta on, sillä DJ Marcus on tehnyt tiskijukkakeikkaa lähes koko sen ajan kun disco on Suomessa ollut olemassa.

Nuoruuden musiikki on osa identiteettiä

Ihmisen nuorena kuuntelema musiikki on keskeinen osa identiteettiä ja siihen on latautunut voimakkaita muistoja. Tietyllä tasolla niihin pääsee takaisin lattialla liitäessä. Illan asiakkaiden ilmeistä ja palautteesta näkee että retrodiskossa todella viihdytään. Marcuksen mukaan aikuisten discolle on selvä sosiaalinen tilaus.

– Minultakin on varmaan parikymmentä vuotta aina joku kysynyt että eikö tehtäisi näitä retrodiskoja, aikuisille diskoja. Sille on kysyntää. Ne ihmiset jotka on aikaan nuorena ihmisenä tulleet siihen maailmaan mukaan, nyt niillä on lapset maailmalla ja ne haluaa taas itse vähän bailata, sanoo Marcus.

K-50 disco vakiintui yli viisikymppisille tarkoitettujen discojen nimeksi kymmenkunta vuotta sitten. Ouluun termi rantautui vasta tänä kesänä, mutta ilmiö ei sinänsä ole uusi, kertoo legendaarinen oululaistiskijukka Markku Hänninen viihderavintola Albertin takahuoneessa latautuessaan illan koitokseen. Taustalla soivat jo Slade, Rubettes, Boney M, Diana Ross ja monet muut retrodiskon monumentit.

Takana tuhansia DJ-keikkoja

Hänninen pyöritti Marcus Circusta 1970-alusta 1980-luvun loppuun. Sen jälkeen hän on jatkanut samalla konseptilla lähinnä yksityistilaisuuksissa ja tiskijukkauraa on ehtinyt kertyä jo 45 vuotta. Siihen mahtuu useita tuhansia keikkoja.

– Joka vuosi olen tehnyt keikkaa samalla sapluunalla. Yhtään uutta levyä en ole ostanut. Niillä samoilla 1950-, 60-, 70- ja 80-luvun discomusiikilla ja rock´n rollilla on menty, nauraa Marcus.

Albertin herättyä K-50 discoon tänä kesänä on ravintolassa jo useampaan otteeseen järjestetty K-50 pohjalta Marcus Circus DJ-show.

– Tällä K-50 nimellä en ole keikkaillut aikaisemmin. Ne ovat olleet entisten nuorten discoja, retrodiscoja, 50-vuotisjuhlia, 60-vuotisjuhlia, häitä, firman juhlia, pikkujouluja. Ohjelma on ihan sama mutta nimike vaihtelee, sanoo Hänninen.

Hyväkuntoinen mies jaksaa heilua

Ikä on kohdellut hyvin aktiivisesti pitkämatkan juoksua harrastavaa kohta 65-vuotiasta Hännistä.

Muutama vuosi sitten tehdyssä Miss Farkku-Suomi -elokuvassa hän esitti täysin luontevasti itseään lähes 40 vuotta nuorempana Kuusrock-kohtauksessa spiikaten bändejä sisään jo 1970-luvun alusta tutulla tyylillään. Marcus ei tyydy vain soittamaan levyjä vaan pakettiin kuuluu koko illan kestävä aktiivinen koreografia.

– Se kuuluu asiaan. Pitää näyttää että nyt mennään, ottaa se yleisö mukaan ja panna siihen vauhtia. Ei se riitä että pelkästään soittaa levyjä. Pitää olla vähän niin kuin esimerkkinä että nyt on hyvä meininki, tiivistää Hänninen.

Marcus Circus oli selvä valinta

Entä mitä muuta noista 45 vuodesta on jäänyt käteen paitsi se, että kulttitiskijukan kasvot ovat 1970-1980-luvuilla nuoruuttaan eläneille oululaisille tutut.

– Ei tämä kieltämättä mitään korkealentoista kulttuuria ole, mutta mukavaa on ollut. Tälläkään iällä ei vielä ollenkaan tunnu siltä että tässä pitäisi jäädä eläkkeelle, pohtii Hänninen.

Yli viisikymppisille suunnattua nuorisovapaita discotanssi-iltoja olivat Albertin asiakkaat kyselleet ja vetäjän valintakin oli helppo juttu.

– Talon oma DJ oli ehdottomasti sitä mieltä, että kysytään Marcus Circusta, joka on ollut ihan täydellinen tähän meidän juttuun. Tämä tulee pysymään ohjelmistossa jatkossakin. Pyritään siihen että ainakin muutaman kerran kuukaudessa olisi aina K-50 disco, kertoo viihderavintola Albertin ravintolapäällikkö Markku Vaaramo.

Marcus Circus oli erittäin suosittu DJ-show 1970-luvulta 80-luvun lopulle koko Pohjois-Suomessa. Suuri osa tämänkin illan asiakkaista on Marcus Circuksen uskollista yleisöä useampien vuosikymmenten varrelta.

Vannoutuneita faneja 

– Ihan hirveesti tykätään. Odotettiin kovasti jo kesän ensimmäistä keikkaa, ollaan tosi innostuneita ja siksihän me tultiin uudelleenkin, sanoo Liisa Orttenvuori

Alkuperäiseen Marcus Circukseen kuului vakiona myös Åse, Markku Hännisen pikkuveli. Enimmäkseen Marcus Circus keikkaili ihan omiin nimiinsä maakunnassa, mutta välillä myös yhteistyössä bändien kanssa. Timjam-nimisen oululaisbändin kanssa 1970-luvulla perustettiin myös koko illan ohjelmisto Polar Rock Show. Hyvin usein mukaan tarttui lähtiessä Lentävästä Lautasesta nuorta porukkaa roudareiksi tai muuten vain oppimaan tiskijukka-alaa. Albertissa Circuksesta on paikalla vain Marcus, mutta tunnelma on tallella.

– Hän osaa soittaa just sellaista musiikkia mistä me tykätään. Tanssiminen on maailman mahtavinta hommaa¸ sanoo Liisu Vasankari.

Ai niin ne henkkarit. Vähän voidaan kuulemma joustaa jos on oikeassa seurassa tai muuten vain koordinaatit kohdallaan.

– Se K-50 on enemmänkin sellainen henkinen tila, muotoilee ravintolapäällikkö Vaaramo.

Lue seuraavaksi